Με την εγκατάσταση του πρώτου φωτοβολταϊκού πάνελ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου της Σουηδίας, την προηγούμενη Τρίτη, παρουσία εκπροσώπων της ABB, της Goteborg Energi και της Svea Solar.
«Το ηλιακό πάρκο που βρίσκεται έξω από το Γκέτεμποργκ, θα είναι το μεγαλύτερο έως στιγμής, στην Σουηδία, καλύπτει 11 εκτάρια, δηλαδή, είναι ελαφρώς μικρότερο από 16 γήπεδα ποδοσφαίρου και έχει φέρουσα ικανότητα της τάξης των 5,5 μεγαβάτ», αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εταιρεία.
Το πάρκο που αναμένεται να παράγει περί τις 5.000 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας των 1.100 νοικοκυριών στην περιοχή για ένα έτος, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ABB παραδίδει έναν υποσταθμό με μετασχηματιστές, μετασχηματιστές διανομής και ρελέ, από κοινού με εξοπλισμό ελέγχου και μετατροπείς για το πάρκο.
Ο Alf Engqvist, διευθύνων σύμβουλος της Goteborg Energi, δήλωσε ότι το πάρκο αποτελεί ένα βήμα προς την υλοποίηση ενός συστήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ABB Σουηδίας Johan Soderstrom πρόσθεσε, από την πλευρά του, ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ένταξή τους στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται, δεδομένου ότι η βιώσιμη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον. «Η προηγμένη τεχνολογία και οι ψηφιακές λύσεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την ενεργειακή μετάβαση», πρόσθεσε ο ίδιος.