Ως μέρος της ΕΕ η Βουλγαρία θα προσχωρήσει στις αποφάσεις της Κοινότητας το 2026 να τερματιστεί η χρήση ή η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτά δήλωσε στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στο ετήσιο φόρουμ του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Ρόσεν Ζελιάζκοφ, τον οποίο επικαλείται το Υπουργικό Συμβούλιο.
«Από τη στιγμή που άρθηκε η παρέκκλιση, την οποία ζητούσαμε τόσο πολύ, στη Lukoil Neftochim δε μεταποιείται ρωσικό αργό πετρέλαιο», τόνισε ο Ζελιάζκοφ και εξήγησε ότι η χώρα έχει ήδη συμφωνήσει με πολύ καλούς όρους την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ.
Η επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας δεν είναι μέρος της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, είναι όρος, για να αρχίσουν οι πραγματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ζελιάζκοφ σε ενημέρωση Τύπου ενώπιον βουλγαρικών ΜΜΕ στη Νέα Υόρκη.
«Τα κατεχόμενα από τη Ρωσική Ομοσπονδία εδάφη στην Ουκρανία, καθώς και όλοι οι πολίτες που πέρασαν από τα λεγόμενα στρατόπεδα «φιλτραρίσματος», πρέπει αμέσως να επιστρέψουν στις θέσεις τους», προσέθεσε.