Η ποσότητα πετρελαίου που καταναλώνεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αναμένεται να μειωθεί δραστικά, απελευθερώνοντας έτσι περισσότερο σαουδικό και ιρακινό αργό πετρέλαιο για εξαγωγή, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Παρόλο που η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή MENA αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2035, ο ΔΟΕ εκτιμά ότι το μερίδιο του πετρελαίου στο ενεργειακό μείγμα θα μειωθεί σε μόλις 5%, από περίπου 20% που είναι σήμερα. Ηκαύσηαργούπετρελαίουθααντικατασταθείαπότηναυξημένηχρήσηφυσικούαερίουκαιανανεώσιμωνπηγώνενέργειας, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού με έδρα το Παρίσι που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
ΟιδύομεγαλύτεροιπαραγωγοίτουΟΠΕΚ, ηΣαουδικήΑραβίακαιτοΙράκ, θαείναισεθέσηναμετατρέψουν 500.000 βαρέλιατηνημέρακαιπερίπου 220.000 βαρέλιατηνημέρα, αντίστοιχα, από την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε εξαγωγές ή άλλες χρήσεις υψηλότερης αξίας έως το 2035, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ Fatih Birol σε συνέντευξη την Τετάρτη.
Τοπετρέλαιοπουδενθακαίγεταιπλέονσεσταθμούςπαραγωγήςηλεκτρικήςενέργειας«θασυμβάλεισίγουραστηνπροσφορά», στις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε ο Birol. «Αυτόθαφέρειεπίσηςσκληράνομίσματαστιςχώρεςόσοναφοράταέσοδάτους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ηάνοδοςτουφυσικούαερίου
ΗπεριοχήτηςΜέσηςΑνατολήςκαιτηςΒόρειαςΑφρικής (MENA) παρέχειπάνωαπότο 30% τουπαγκόσμιουπετρελαίουκαισχεδόντο 20% τουφυσικούαερίου. Ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για ενέργεια θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες τους, καθώς και στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.
Ηπαραγωγήφυσικούαερίουυπερτριπλασιάστηκετιςτελευταίεςδύοδεκαετίες, μετηνΑίγυπτο, τοΙράν, τηΣαουδικήΑραβίακαιταΗνωμέναΑραβικάΕμιράτανααντιπροσωπεύουνταδύοτρίτατηςκατανάλωσης, σύμφωνα με την έκθεση. Κατά την επόμενη δεκαετία, θα συνεχίσει να αυξάνεται, με την παραγωγική ικανότητα από φυσικό αέριο να αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 110 γιγαβάτ, προσθέτοντας στα 350 γιγαβάτ που ήδη λειτουργούν το 2024.
Ηψύξηκαιηαφαλάτωσηείναιοικύριοιπαράγοντεςπουοδηγούνστηναύξησητηςζήτησηςηλεκτρικήςενέργειαςσεμιαπεριοχήπουθαυποφέρειπερισσότεροαπότηνακραίαζέστηκαιτηνέλλειψηνερού, σύμφωναμετονΔΟΕ. Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και των εισοδημάτων θα απαιτήσει επίσης περισσότερη ενέργεια για τις βιομηχανίες, την ηλεκτροδότηση των μεταφορών, την επέκταση των πόλεων και τις νέες ψηφιακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων δεδομένων.
Ηζήτησηηλεκτρικήςενέργειαςστηνπεριοχήτριπλασιάστηκεμεταξύ 2000 και 2024, αυξάνονταςκατάπερισσότεροαπό 1.000 τεραβατώρεςκαικαθιστώνταςτηντρίτημεγαλύτερησυνεισφέρουσαστηναύξησητηςπαγκόσμιαςζήτησηςηλεκτρικήςενέργειαςμετάτηνΚίνακαιτηνΙνδία. Από τη συνολική αύξηση, τέσσερις χώρες μόνο αντιπροσώπευαν το 70% της αύξησης: η Σαουδική Αραβία και το Ιράν συνέβαλαν κατά 25% η καθεμία, ενώ η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνέβαλαν κατά 10% η καθεμία.