Οι επίμονες γεωπολιτικές πιέσεις και οι προσδοκίες για ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας έχουν ωθήσει ανοδικά το Brent ενώ μικρή αύξηση κατέγραψαν και οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά, μια τάση η οποία, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς είναι πρόσκαιρη.
Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,793 ευρώ το λίτρο από 1,778 πριν από 10 ημέρες και του πετρελαίου κίνησης στα 1,550 ευρώ το λίτρο από 1,547 ενώ η ΠΟΠΕΚ αναμένει μικρή αύξηση στις τιμές χονδρικής. Πρόκειται για ανεπαίσθητες ουσιαστικά διαφορές από εβδομάδα σε εβδομάδα, οι οποίες όπως εκτιμά πηγή της ελληνικής αγοράς δεν αναμένεται να εξελιχθούν σε ράλι.
Στην αρχή της εβδομάδας και μέχρι χθες, Τρίτη, οι τιμές ακολουθούσαν ανοδική τάση παρά το γεγονός ότι ακόμη το Ισραήλ δεν έχει προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ισραήλ. Οι ελπίδες για ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης έχουν ωθήσει τις τιμές υψηλότερα, με το ICE Brent να διαπραγματεύεται πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι ενώ η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στα νέα μακροοικονομικά δεδομένα που θα προκύψουν στις επόμενες ημέρες αλλά και στις γεωπολιτικές εξελίξεις.
«Οι τιμές του αργού πετρελαίου παρουσιάζουν διακυμάνσεις ως απάντηση στα ανάμεικτα νέα από τη Μέση Ανατολή, καθώς η κατάσταση εναλλάσσεται μεταξύ κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης», αναφέρει ο Satoru Yoshida, αναλυτής εμπορευμάτων της Rakuten Securities. Η αγορά συνέχισε να σταθμίζει τις επιπτώσεις στη ζήτηση καυσίμων των μέτρων τόνωσης της Κίνας και της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Το Πεκίνο μείωσε τη Δευτέρα τα επιτόκια αναφοράς ως μέρος των μέτρων τόνωσης για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι είχε αναπτυχθεί με τον χαμηλότερο ρυθμό από τις αρχές του 2023 στο τρίτο τρίμηνο. Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά είναι ότι, στην αρχή της εβδομάδας ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ανέφερε η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας αναμένεται να παραμείνει ασθενής το 2025, καθώς η χώρα εξηλεκτρίζει τον στόλο αυτοκινήτων της και αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό. Από την άλλη, η Saudi Aramco εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για τη ζήτηση πετρελαίου της Κίνας, ειδικά υπό το φως του πακέτου τόνωσης της κυβέρνησης που στοχεύει στην τόνωση της ανάπτυξης, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του κρατικού κολοσσού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
JP Morgan: Το πετρέλαιο μπορεί να πέσει στα 60 δολάρια
Τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και οι εκτιμήσεις για τα παγκόσμια αποθέματα ασκούν πιέσεις στις τιμές. Οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να πέσουν 60 δολάρια έως το τέλος του 2025 μετά την άνοδο στα 80 δολάρια τον Οκτώβριο του 2024.
Οι κύριοι παίκτες στη Δυτική Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν ισχυρό κίνητρο να συγκρατήσουν τη σύγκρουση, σύμφωνα με την έκθεση της JP Morgan, δεδομένου του οικονομικού μετασχηματισμού που λαμβάνει χώρα στην περιοχή του Κόλπου.
«Η τρέχουσα κατάσταση υποδηλώνει ότι, δεδομένου του χαμηλού επιπέδου των αποθεμάτων πετρελαίου, θα μπορούσε να υπάρξει μια σταθερή γεωπολιτική πριμοδότηση στις τιμές του αργού έως ότου η σύγκρουση επιλυθεί βραχυπρόθεσμα», δήλωσε η Natasha Kaneva, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της JP Morgan.

Γράφει η Πένη Χαλάτση – Πηγή: insider.gr