Στην ARISTON βλέπουμε την ενεργειακή αναβάθμιση σαν μια ευκαιρία για να ενσωματώσουμε νέες τεχνολογίες που θα παρέχουν καλύτερες συνθήκες άνεσης, σε όλη την διάρκεια ζωής του προϊόντος. Με βάση στοιχεία της Eurostat, για την Ευρώπη, 63.5% της ενέργειας που καταναλώνουμε δαπανάται για θέρμανση και 14,9% για ζεστό νερό χρήσης.
Με στόχο το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050, η πιο πρόσφατη γενιά αντλιών θερμότητας Nimbus, με οικολογικό ψυκτικό μέσο R32 και κορυφαίο συντελεστή COP είναι αρκετή για να μας φέρει πιο κοντά σε αυτό το στόχο. Η εμπειρία μας από τα συστήματα θέρμανσης έχει αποδείξει πως το κλειδί για την αρίστη απόδοση και μακροζωία στα HVAC είναι η προηγμένη διαχείριση και η ενσωμάτωση «έξυπνων» λειτουργιών.
Πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι η συνεχής εξέλιξη και βελτίωση, αποτέλεσμα της διαρκούς καταγραφής και παρακολούθησης πραγματικών δεδομένων λειτουργίας όλων των διασυνδεμένων συσκευών. Το ARISTON NET είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι εύχρηστη και χρήσιμη, σε πολλαπλά επίπεδα. Υπάρχουν δυο κατηγορίες χρήστη με διαφορετικές προτεραιότητες, ο οικιακός που δίνει έμφαση στην ευχρηστία και τον προγραμματισμό άνεσης και ο τεχνικός που έχει πλήρεις δυνατότητες τεχνικής παραμετροποίησης.
Πηγή φωτογραφίας: Αriston Group Greece
Όλες οι αντλίες θερμότητας μας, παρέχουν δωρεάν δυνατότητα σύνδεσης με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο WIFI στο σημείο εγκατάστασης. Μπορούμε να αξιολογούμε πως συμπεριφέρονται τα προϊόντα μας σε πραγματικές συνθήκες και το τμήμα εξέλιξης προϊόντων μας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα δεδομένα χρήσης για να κάνει κάθε γενιά καλύτερη, ενώ πρέπει να νιώθετε ασφαλείς καθώς διασφαλίζουμε την τήρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού GDPR για την διαχείριση προσωπικών δεδομένων.
Επόμενο λογικό βήμα είναι να αξιοποιήσουμε την πληροφορία για να προσφέρουμε άμεσο όφελος στον καταναλωτή. Στην τεχνική υποστήριξη έχουμε κατορθώσει να μειώσουμε κατά 7% τις άσκοπες επισκέψεις τεχνικού και κατά 20% την ανάγκη για δεύτερη επίσκεψη σε περίπτωση βλάβης. Θέλουμε να μειώσουμε τον χρόνο λειτουργίας με υποβαθμισμένη απόδοση ενός συστήματος λόγω βλάβης και φυσικά την ταλαιπωρία από μακρόχρονες παύσεις έως ότου ολοκληρωθεί η συντήρηση προγραμματισμένη ή μη.
Πηγή φωτογραφίας: Αriston Group Greece
Τα δεδομένα που συλλέγονται δίνουν την δυνατότητα στον συντηρητή να αναγνωρίζει τις ανάγκες του συστήματος, να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος σε ανταλλακτικά και εξοπλισμό και συνολικά αποτελεσματικός. Η ικανότητα να παρέχει απομακρυσμένη παραμετροποίηση βοηθά να μειωθεί το κόστος επέμβασης, αφού συχνά πολλά θέματα διευθετούνται με λίγα «κλικ» από την άνεση του γραφείου.
Γίνεται πλέον προφανές ότι η αποδοτικότητα ενός συστήματος είναι πολυεπίπεδη και πολύπλευρη. Η σωστή συντήρηση και η βελτιστοποίηση ενός συστήματος απαιτούν έξυπνα εργαλεία που εκμεταλλεύονται την νέα τάση της τεχνολογίας. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε έξυπνα σπίτια καθιστά δυνατή την οικιακή αυτοματοποίηση σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, ανοίγοντας το δρόμο για ένα μέλλον όπου τα σπίτια μας όχι μόνο ανταποκρίνονται στις εντολές μας, αλλά προβλέπουν τις ανάγκες μας και ενεργούν ανάλογα.
Η ασφάλεια του σπιτιού βελτιώνεται σημαντικά μέσω έξυπνων συστημάτων παρακολούθησης και συναγερμού που μπορούν να διακρίνουν μεταξύ συνηθισμένων καταστάσεων και πιθανών απειλών, στέλνοντας ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο στους ιδιοκτήτες σπιτιού. Η αντιμετώπιση βλαβών είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία καθώς η συμπτωματολογία είναι παρόμοια για πολλές και τελείως διαφορετικές πηγές προβλημάτων.
Πηγή φωτογραφίας: Αriston Group Greece
Η τρέχουσα έκδοση του ARISTON NET αξιοποιεί πολλά έξυπνα εργαλεία, που παρακολουθούν την πίεση του κυκλώματος νερού προβλέποντας π.χ. την γήρανση του δοχείου διαστολής, αντίστοιχα στο ψυκτικό κύκλωμα προλαμβάνοντας π.χ. πιθανή διαρροή ψυκτικού μέσου. Η πρόληψη ελαχιστοποιεί τις συνέπειες για το περιβάλλον από διαρροή αέριου R32, έστω κι αν έχει χαμηλό GWP. Μα πάνω από όλα εγγυάται τη σταθερή απόδοση του συστήματος και συνθήκες άνεσης. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, η εφαρμογή θα σας ενημερώσει εκ των προτέρων και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε προβλήματα, όμως προσφέρει και απομακρυσμένη βοήθεια ενημερώνοντας αυτόματα ένα κέντρο εξυπηρέτησης Ariston που φροντίζει για το προϊόν σας 24/7.
Το ARISTON NET αναλύει τις καταναλωτικές συνήθειες και παρέχει συμβουλές για το πώς να βελτιστοποιήσετε την κατανάλωση ενέργειας χωρίς να διακυβεύεται η άνεση του σπιτιού. Η διαχείριση της κατανάλωσης βάση των καθημερινών μας συνηθειών είναι ένα από τα κύρια οφέλη που προσφέρουν οι έξυπνες συσκευές. Η τεχνητή νοημοσύνη αναλύει τα πρότυπα κατανάλωσης και προσαρμόζει τις συσκευές για να μεγιστοποιήσει την απόδοση, συμβάλλοντας στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Πηγή φωτογραφίας: Αriston Group Greece
Με το Ariston NET, η άνεση προγραμματισμού και η βελτιστοποίηση της κατανάλωσης γίνονται ευκολότερα. Οι έξυπνες λειτουργίες της εφαρμογής χρησιμοποιούν έναν αλγόριθμο από data science για να τροφοδοτήσουν ένα προηγμένο σύστημα που ερμηνεύει και μαθαίνει τις συνήθειες και τις ανάγκες μας. Αυτό του επιτρέπει ακόμα και να προσαρμόζει τη θερμοκρασία του σπιτιού με βάση την τοποθεσία μας, χάρη στη λειτουργία Geo-fence, που με απλά λόγια φροντίζει να προετοιμαστούν συνθήκες άνεσης όταν πλησιάζουμε στο σπίτι μας νωρίτερα ή χωρίς περιττή κατανάλωση ενέργειας όταν είμαστε αργοπορημένοι.
Τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης μπορούν να γίνουν ακόμα πιο πολύπλοκα, όταν επιλέξουμε υβριδικές υλοποιήσεις. Αξιοποιούν συνήθως υπάρχοντες καυστήρες ορυκτών καυσίμων ή ηλιακά είτε φωτοβολταικά πάνελ, δίνοντας αξία στα χρήματα που επενδύσαμε στο παρελθόν. Μπορούμε έτσι πλέον αυτόματα να ενεργοποιήσουμε, σε ακραίες συνθήκες, συμβατικές μεθόδους θέρμανσης (πχ λέβητες αερίου) ή απλά όταν η τρέχουσα τιμή της κιλοβατώρας είναι αυξημένη. Αντίθετα όταν έχουμε «δωρεάν» ενέργεια από τον ήλιο μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή φτηνού ΖΝΧ. Στην Ariston, κάνουμε την υβριδική υλοποίηση εύκολα εφικτή παρέχοντας όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ και προσιτή χωρίς ανάγκη για αυτοσχεδιασμούς και πατέντες αφού όλα παραμετροποιούνται μέσω κεντρικού ελέγχου από κοινό HMI και φυσικά δεσμευόμαστε να κρατήσουμε την απόδοση τους ψηλά για πολλά χρόνια, αφού δρουν σαν ενιαίο σύστημα.
Πηγή φωτογραφίας: Αriston Group Greece
Η Ariston, προσφέρει προϊόντα αιχμής για έξυπνα σπίτια που υπόσχονται όχι μόνο αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και πρωτοφανή άνεση. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια παροδική μόδα, ούτε απλά μια τεχνολογική καινοτομία. Η υιοθέτηση της στις «έξυπνες» αντλίες θερμότητας NIMBUS και στην εφαρμογή ARISTON NET, είναι μια νέα πραγματικότητα που ήδη προσφέρει απτά οφέλη στους τελικούς χρήστες. Από την εξοικονόμηση ενέργειας έως την εξατομικευμένη άνεση, επαναπροσδιορίζει την έννοια του έξυπνου σπιτιού, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό, ασφαλέστερο και πιο ευχάριστο να ζεις.
Σε έναν κόσμο που εστιάζει όλο και περισσότερο στη βιωσιμότητα και την καινοτομία, η δέσμευση της Ariston να παρέχει υψηλή απόδοση και επίπεδο υπηρεσιών, υπογραμμίζει το όραμα της εταιρείας για ένα μέλλον όπου η τεχνολογία και η οικιακή άνεση συνδυάζονται αρμονικά, για την ευημερία του χρήστη και του πλανήτη και αποδεικνύει έμπρακτα πως ενδιαφέρεται για την συνολική εμπειρία του πελάτη σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος. Εξοικονομώντας ενέργεια μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και επίσης να κάνουμε κάτι έμπρακτα για να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας.

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μπρούζα | Parts & Service Manager Greece & Cyprus στην εταιρεία Αriston Group Greece