Από την ίδρυσή του το 1976, ο βιομηχανικός κολοσσός VASEN ειδικεύεται στην έρευνα και ανάπτυξη παραγωγής πλαστικών σωλήνων πολλαπλών εφαρμογών και ειδικών χρήσεων. Διαθέτοντας 6 ιδιόκτητες μονάδες και με παρουσία σε ακόμα 9 βιομηχανικά πάρκα, αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή συστημάτων πολυπροπυλενίου στον κόσμο με εξαγωγές σε πάνω από 40 χώρες και στις 5 ηπείρους.
Τα πλαστικά είναι συν­θετικά υλικά, τα ο­ποία παράγονται από πολυμερισμό απλών οργανικών ενώσεων (υδρογονανθράκων). Αποτε­λούνται από μεγάλες αλυσί­δες μορίων, οι οποίες ονομά­ζονται μακρομόρια και μπο­ρούν να διακλαδίζονται ή να είναι ανεξάρτητες. Θερμοπλαστικά υλικά είναι η ομάδα των πλαστικών με ανε­ξάρτητες αλυσίδες μακρομορί­ων, ανεπτυγμένων κυρίως στη μία διάσταση.
Τα θερμοπλαστι­κά όταν θερμαίνονται γίνονται εύπλαστα και επομένως μπο­ρούν να μορφοποιηθούν. Τα κυριότερα από αυτά που χρησιμοποιούνται για την πα­ραγωγή των σωλήνων είναι το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), το πολυαιθυλένιο (PE) και το πολυ­προπυλένιο (PP). Τα προϊόντα που προκύπτουν από τα θερμο­πλαστικά υλικά παρουσιάζουν πολύ καλές μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές ιδιότητες, πολύ καλή εμφάνιση και μικρό βάρος.

Η ανάπτυξη των πλαστικών σω­λήνων άρχισε από τη δεκαετία του 1950. Η ραγδαία εφαρμογή τους οφείλεται κυρίως στο συν­δυασμό των καλών μηχανικών αντοχών, του μικρού βάρους και της ευκαμψίας που παρου­σιάζουν. Οι παράμετροι αυτοί περιορίζουν κατά πολύ το κό­στος της εγκατάστασης και συ­ντήρησης ενός δικτύου πλαστι­κών σωλήνων συγκριτικά με δί­κτυα άλλων υλικών.
Η VASEN παράγει σωλήνες και εξαρτήματα από  πολυπροπυλένιο σε διατομές από 16mm έως 315mm.  Κατασκευάζονται με ονομαστική πίεση λειτουργίας PN 20 (SDR 6), από πολυπροπυλένιο Τύπου 3 (random copolymer poly-  propylene), το οποίο παρουσιάζει άριστη αντοχή  σε συνθήκες υψηλής πίεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκτός από το σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2000, η VASEN είναι πιστοποιημένη και από τα ακόλουθα διεθνούς κύρους ινστιτούτα: SKZ TeConA GmbH  (μηχανικές ιδιότητες προϊόντων) WRAS (καταλληλότητα επαφής με πόσιμο νερό), ενώ διαθέτει εργαστήρια δοκιμών εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα συστήματα ελέγχου και μετρήσεων για τις πρώτες ύλες και όλα τα προϊόντα που η εταιρία παράγει, όπως αυτές ορίζονται από διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, με σκοπό τον προσδιορισμό των φυσικοχημικών και μηχανικών ιδιοτήτων τους.
Η παραγωγή είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τα πρότυπα DIN8077/78, ISO 15874, GB/T18742.2-2002 κ.ά.. Το πολυπροπυλένιο (PP) είναι ένα θερμοπλαστικό πολυμερές με μεγάλο εύρος εφαρμογών. Η πρώτη του βιομηχανική σύνθεση πραγματοποιήθηκε από τους Karl Rehn και Guilio Natta το 1954, η οποία υπήρξε προκαταρκτική παρασκευή για συνθέσεις μεγάλης κλίμακας από το 1957 και έπειτα. Η συνολική αγορά πολυπροπυλενίου εκτιμάται ότι φτάνει τα 45 εκατομμύρια τόνους ετήσιο επίπεδο παραγωγής. Το PP παράγεται μέσω της διεργασίας πολυμερισμού του μονομερούς προπυλενίου.
Σ’ αυτήν την κατηγορία πλαστι­κών σωλήνων έχουμε τέσσερις τύπους, ανά­λογα με τρόπο που είναι δομη­μένο (πολυμερισμένο) το προ­πυλένιο, οι οποίοι είναι οι εξής:
  1. PP-H: Ομοπολυμερές πολυ­προπυλενίου (Polypropylene Homopolymer), το οποίο χρη­σιμοποιείται στην κτιριακή α­ποχέτευση.
  2. PP-B ή PP-C: Συμπολυμερές πο­λυπροπυλενίου (Polypropylene Block Copolymer ή Polypropylene Copolymer), το οποίο δεν έχει εφαρμογή σε σωλήνες παρά μόνο σε εξαρτήματα άρδευσης.
  3. PP-R: Τυχαίο συμπολυμερές πο­λυπροπυλενίου (Polypropylene Random Copolymer), το οποίο χρησιμοποιείται για ύδρευση, θέρμανση και ειδικές εφαρμο­γές στη βιομηχανία, στη μετα­φορά υγρών κ.α.
  4. PP-RCT: Τυχαίο συμπολυμε­ρές πολυπροπυλενίου με τρο­ποποιημένη κρυσταλλικότη­τα (Polypropylene Random Copolymer with modified crystallinity), το οποίο χρησι­μοποιείται όπου και το PP-R, με τη διαφορά ότι έχει ανθεκτι­κότητα σε μεγαλύτερες θερμο­κρασίες απ’ ό,τι αυτό.
Πηγή φωτογραφίας: Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.Β.Ε.
Είναι γνωστό ότι έχουν θεσπι­στεί διεθνή και εθνικά δεσμευ­τικά πρότυπα για τους πλαστι­κούς σωλήνες, τα οποία καθο­ρίζουν τον τρόπο και τη συχνό­τητα που γίνεται ο έλεγχος των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων, καθώς επίσης και τα όρια και τις μεθόδους δοκι­μών για τις διάφορες ιδιότητες που πρέπει να έχουν τα προϊό­ντα. Οι βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών σωλήνων, εφαρμό­ζοντας συνεχώς νέες τεχνικές διαδικασίες παραγωγής και ποιοτικών ελέγχων, παρέχουν προϊόντα που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες διεθνείς ή ε­πίσημες εθνικές προδιαγραφές ποιότητας, μηχανικών αντοχών και διαστάσεων.
Οι πλαστικοί σωλήνες έχουν α­ντικαταστήσει όλες σχεδόν τις άλλες κατηγορίες σωλήνων α­πό αμίαντο, σίδηρο, τσιμέντο κλπ., σε όλα τα προαναφερό­μενα πεδία εφαρμογής, γιατί παρουσιάζουν αρκετά πλεονε­κτήματα – χαρακτηριστικά και εξαλείφουν προβλήματα που υπήρχαν με τους παλιότερους σωλήνες σε θέματα υγιεινής, λειτουργικότητας, επισκευής και αντοχής.
  1. Μικρό κόστος αγοράς, εγκα­τάστασης και επισκευής.
  2. Μικρή απώλεια πίεσης χάρη στα λεία εσωτερικά τοιχώματα.
  3. Εξαιρετική αντοχή στη γήραν­ση και στη διάβρωση.
  4. Καλή έως εξαιρετική ευκαμψία.
  5. Αξιοπιστία και ευκολία συν­δέσεων και πλήρη συμβατότη­τα σωλήνων και εξαρτημάτων.
  6. Εξαιρετική αντοχή σε όξινο και αλκαλικό περιβάλλον.
  7. Μεγάλη αντοχή στην κρούση και στην τριβή.
  8. Χαμηλά επίπεδα θορύβου.
  9. Απουσία επηρεασμού της ποι­ότητας τους υγρού που ρέει στο εσωτερικό τους.
  10. Ευρεία εφαρμογή σε πολλά είδη υγρών.
  11. Μικρότερο βάρος που διευ­κολύνει τη μεταφορά.
  12. Μικρότερος όγκος που διευ­κολύνει την αποθήκευση.
Πηγή φωτογραφίας: Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.Β.Ε.
Τα κυριότερα πλεονεκτήματα των πλαστικών από πολυπροπυλένιο είναι τα εξής:
  1. Αντοχή στη φωτιά: Με την προσθήκη κατάλληλων χημικών ουσιών στην πρώτη ύλη του ΡΡ, το προϊόν γίνεται αυτοσβενόμενο. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση πυρκαγιάς εμποδίζει τη συντήρηση και εξάπλωσή της. Σύμφωνα με το πρότυπο DIN 4102 το υλικό έχει καταταγεί στα «δύσκολα αναφλέξιμα υλικά» (κατηγορία Β1).
  2. Αντοχή στη διάβρωση: Λόγω της λείας επιφάνειάς τους, οι σωλήνες από ΡΡ, όχι μόνο παρουσιάζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στην τριβή, αλλά και δεν επιτρέπουν την επικάθηση διάφορων ουσιών (ακαθαρσίες, λίπη, άλατα, μικρόβια), με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διάβρωσή τους. Επιπλέον, εμφανίζουν υψηλή αντίσταση σε καυστικά διαλύματα και απορρυπαντικά, τα οποία συχνά κυκλοφορούν εντός των αποχετευτικών συστημάτων.
  3. Απορρόφηση κραδασμών: Οι σωλήνες ΡΡ έχουν την ιδιότητα να απορροφούν διαστολές – συστολές και κραδασμούς κτιρίων. Σε περίπτωση σεισμού, οι ελαστικοί δακτύλιοι απορροφούν τη σεισμική ενέργεια και αποτρέπουν τη δημιουργία ρωγμών και σπασιμάτων στο σωλήνα και τα εξαρτήματα.
  4. Φιλικό προς το περιβάλλον: Το ΡΡ είναι 100% ανακυκλώσιμο υλικό. Μπορεί να ανακυκλωθεί, να αποτεφρωθεί ή να θαφτεί σε χωματερή χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.
  5. Μηχανικές αντοχές PP: Οι σωλήνες ΡΡ παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή σε υδροστατική πίεση και υψηλότερη αντοχή ως προς την κρούση, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε σύγκριση με σωλήνες άλλων υλικών.
  6. Εύκολη και γρήγορη συγκόλληση.
  7. Μικρή μεταβολή στην αλλαγή θερμοκρασίας.
  8. Απόλυτη στεγανότητα στα σημεία σύνδεσης – Μηδενικές διαρροές.
  9. Δεν δημιουργούνται επικαθήσεις λόγω της λείας εσωτερικής επιφάνειάς τους και της χημικής αδράνειας του υλικού τους. Με αποτέλεσμα, την αποφυγή επαυξήσεως των απωλειών πίεσης.
  10. Εξαιρετική αντίσταση στη διάβρωση, μηδενίζοντας τον κίνδυνο αστοχίας, λόγω  παρουσίας μεταλλικών υλικών.
  11. Αντιβακτηριδιακό.
  12. Εύκολη μεταφορά και τοποθέτηση λόγω του μικρού τους βάρους.
  13. Χαμηλά επίπεδα θορύβου και χαμηλή απώλεια πίεσης από την τριβή.
  14. Δεν διαβρώνονται λόγω της χημικής αντοχής τους στις περισσότερες ουσίες (οξέα, άλατα κ.ά.).
  15. Σε περίπτωση φωτιάς δεν αποδεσμεύονται επιβλαβείς ουσίες.
  16. Μη τοξικό.
  17. Φιλικό προς το περιβάλλον, ανακυκλώσιμο.
  18. Ασφαλές για την υγεία, κατάλληλο για πόσιμο νερό.
  19. Διάρκεια ζωής 50 έτη.

Επιμέλεια άρθρου: Κ. ΤΖΑΝΟΣ Α.Ε.Β.Ε.