Η ΑΒΒ ορίστηκε, από τη δανέζικη εταιρεία H2 Energy Esbjerg ApS να αναλάβει την παροχή βασικής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης για τη διανομή ισχύος από το σημείο σύνδεσης με το δίκτυο στους ηλεκτρολύτες καθώς και να παράσχει εξοπλισμό στην εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου 1 GW στο Esbjerg και στον κόμβο διανομής υδρογόνου στη Fredericia της Δανίας. Η μονάδα, μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις υδρογόνου στην Ευρώπη, θα παράγει έως και 90.000 τόνους υδρογόνου ετησίως – το ισοδύναμο περίπου 1,9 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ετησίως.
Με αυτό το έργο, που καταχωρήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2023, η ΑΒΒ θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της στον τομέα PowertoX (PtX) για την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου, η οποία περιλαμβάνει ήδη συνεργασίες στη Σουηδία, τη Νορβηγία και αλλού στη Δανία.
Η εγκατάσταση PtX στο Esbjerg, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της έως το 2027, θα μετατρέπει την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από υπεράκτιο αιολικό πάρκο σε πράσινο υδρογόνο για την υποστήριξη της απο-άνθρακοποίησης της βαριάς βιομηχανίας και των οδικών μεταφορών. Το υδρογόνο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινων ηλεκτρονικών καυσίμων (e-fuels) όπως η μεθανόλη και η αμμωνία.
«Η ABB είναι προσηλωμένη στην υποστήριξη της προτεραιότητας της ΕΕ για την ανάπτυξη ανανεώσιμου υδρογόνου», δήλωσε ο PerErik Holsten, επικεφαλής της Βόρειας Ευρώπης στην ABB Energy Industries. «Δραστηριοποιούμαστε όλο και περισσότερο στην πρωτοποριακή αγορά PowertoX, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων ενεργειακής μετάβασης και την επίτευξη μιας κοινωνίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο μέλλον».
«Ήταν σημαντικό να συνεργαστούμε με μια εταιρεία που έχει τη γνώση της διαχείρισης της κατανάλωσης ενέργειας και της βελτιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης κατά τη διάρκεια της παραγωγής πράσινου υδρογόνου», δήλωσε ο Julian OConnell, Διευθυντής Έργου της H2 Energy Esbjerg ApS. «Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αξιόπιστη και άμεσα διαθέσιμη παροχή ενέργειας για την υποστήριξη των λειτουργιών στον κόμβο διανομής».
Το έργο της H2 Energy Esbjerg ApS αναμένεται να δημιουργήσει έως και 60 μόνιμες θέσεις εργασίας και να προμηθεύσει αρκετό πράσινο υδρογόνο για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες κατανάλωσης καυσίμων περισσότερων από 10.000 φορτηγών, περίπου τα μισά από όλα τα φορτηγά στη Δανία, και για τη βαριά βιομηχανία.
Η Παγκόσμια Επισκόπηση (Review) Υδρογόνου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αναφέρει ότι ο αγωγός έργων για την παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών αυξάνεται με εντυπωσιακή ταχύτητα και θα μπορούσε να φθάσει τους 24 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2030, εάν υλοποιηθούν όλα τα έργα.