Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημειώνουν διακυμάνσεις, καθώς οι traders στάθμισαν την πιθανή αύξηση της ζήτησης και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το καύσιμο έναντι της ανάκαμψης των προμηθειών από τη Νορβηγία, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Τα futures του TTF, ευρωπαϊκού σημείου αναφορά για το φυσικό αέριο, κυμάνθηκαν μεταξύ κερδών και απωλειών μετά από προηγούμενη πτώση 6,2%. Αυτήν την ώρα σημειώνει άνοδο 0,6% στα 27,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η αύξηση ξεπέρασε για λίγο το 1%, αν και η τιμή βρισκόταν σε αρνητικά επίπεδα τις πρωινές ώρες.
Οι καυτές θερμοκρασίες σε τμήματα της περιοχής και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για το υγροποιημένο φυσικό αέριο συνεχίζουν να ασκούν ανοδικές πιέσεις – ακόμη και καθώς οι ροές από τη Νορβηγία επιστρέφουν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά τον Απρίλιο. 
Οι αποστολές από τη σκανδιναβική χώρα, τον μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ανέκαμψαν πρόσφατα μετά τον τερματισμό των εποχικών εργασιών σε μεγάλες εγκαταστάσεις. Τα άφθονα αποθέματα καυσίμων και η σχετικά υποτονική βιομηχανική ζήτηση παρέχουν επίσης μια αίσθηση ενεργειακής ασφάλειας.
Το γενικότερο κλίμα εξακολουθεί να είναι “bearish”, ανέφεραν οι αναλυτές της Energi Danmark σε ενημέρωσή τους. «Η αγορά είναι πολύ καλά εφοδιασμένη και δεν χρειάζεται να εξοικονομήσει αέριο αυτή τη στιγμή για να επιτύχει τον στόχο της πλήρωσης των αποθηκών ενόψει του επερχόμενου χειμώνα», έγραψαν.
Προσθέτοντας στα σημάδια της πτωτικής τάσης, οι short θέσεις των επενδυτικών funds στο ευρωπαϊκό φυσικό αέριο αυξήθηκαν μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη ο διαχειριστής της αγοράς, η Intercontinental Exchange Inc.
Στις αρχές Ιουνίου, το ενδιαφέρον για θέσεις short έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους, αλλά αργότερα πολλοί επενδυτές αναγκάστηκαν να κλείσουν τις θέσεις τους μετά τις παρατεταμένες διακοπές στη Νορβηγία που τροφοδότησαν απότομες εκτοξεύσεις των τιμών μετά από μήνες σχετικής ηρεμίας.
Παρόλα αυτά, οι traders παραμένουν σε εγρήγορση, συνεχίζοντας να αντιδρούν στις ειδήσεις σχετικά με τις μη προγραμματισμένες περικοπές της προσφοράς, τις αυξήσεις στη χρήση του φυσικού αερίου και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για το καύσιμο. Περισσότερες εποχικές εργασίες έχουν προγραμματιστεί στη Νορβηγία τον επόμενο μήνα.

Πηγή: capital.gr