Το 2040 εκτιμάται πως περίπου το 1/4 των παιδιών του κόσμου θα ζουν σε περιοχές με έλλειψη καθαρού και πόσιμου νερού- οπότε η αφαλάτωση και ο καθαρισμός του νερού αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, και σε αυτό το πλαίσιο ερευνητές του Linköping University ανέπτυξαν μια φθηνή και «φιλική» προς το περιβάλλον ατμογεννήτρια που αφαλατώνει και καθαρίζει νερό χρησιμοποιώντας ηλιακό φως.
Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Advanced Sustainable Systems. «Ο βαθμός της παραγωγής ατμού είναι 4-5 φορές υψηλότερος από αυτόν της απευθείας εξάτμισής του, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να καθαρίζουμε περισσότερο νερό», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Σιμόν Φαμπιάνο.
Η ατμογεννήτρια αποτελείται από ένα αεροτζέλ που περιέχει μια δομή βασισμένη στην κυτταρίνη, με το πολυμερές PEDOT: PSS. Τo πολυμερές μπορεί να απορροφά την ενέργεια στο ηλιακό φως, και μάλιστα και στο υπέρυθρο φάσμα, όπου μεταφέρεται μεγάλο μέρος της θερμότητας του ήλιου.
Το αεροτζέλ έχει πορώδη νανοδομή, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες νερού μπορούν να απορροφώνται στους πόρους του. «Ένα στρώμα δύο χιλιοστών αυτού του υλικού μπορεί να απορροφά το 99% της ενέργειας στο φάσμα του ήλιου», είπε ο Φαμπιάνο.
Ένας πορώδης και μονωτικός πλωτός αφρός βρίσκεται επίσης μεταξύ του νερού και του αεροτζέλ. Η θερμότητα από τον ήλιο εξατμίζει το νερό, ενώ το αλάτι και άλλα υλικά μένουν πίσω. «Το αεροτζέλ είναι ανθεκτικό και μπορεί να καθαριστεί, για παράδειγμα, με θαλασσινό νερό, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά…το νερό που διέρχεται μέσα από το σύστημα μέσω της εξάτμισης γίνεται πολύ υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό», τόνισε ο μεταδιδακτορικός Τέρο Πέτρι Ρουόκο, άλλος ένας εκ των ερευνητών.
«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ωραίο με αυτό το σύστημα είναι πως όλα τα υλικά είναι φιλικά προς το περιβάλλον- χρησιμοποιούμε νανοκυτταρίνη και ένα πολυμερές που έχει πολύ μικρή επίδραση στο περιβάλλον και τους ανθρώπους. Χρησιμοποιούμε επίσης πολύ μικρές ποσότητες υλικών: Το αεροτζέλ αποτελείται κατά 90% από αέρα. Ελπίζουμε και πιστεύουμε πως τα αποτελέσματά μας μπορούν να βοηθήσουν τα εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό», είπε ο Φαμπιάνο.

Πηγή: naftemporiki.gr