Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συνεχίστηκε η πτωτική πορεία της μέσης Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) και την περασμένη βδομάδα.
Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 16 Δεκεμβρίου και 22 Δεκεμβρίου ανήλθε στα €57,81/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 8,11% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €71,74/MWh και στα €0,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, φτάνοντας τα €65,15/MWh.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος επηρεάστηκε κυρίως από τις χαμηλές τιμές του Σαββατοκύριακου. Πιο συγκεκριμένα, η μέση ΟΤΣ υποχώρησε στα €46,78/MWh την χθεσινή ημέρα (22/12), σημειώνοντας χαμηλό 98 ημερών.
Η πτώση της μέσης ΟΤΣ σε εβδομαδιαίο επίπεδο εξηγείται πλήρως από τα βασικά μεγέθη της αγοράς. Ο ήπιος καιρός οδήγησε πτωτικά τη ζήτηση ηλεκτρισμού κατά 3%, αφαιρώντας 184 MW από το μέσο ωριαίο φορτίο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ζήτηση ήταν 10,5% χαμηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του προηγούμενου έτους.