Κατέπλευσε πριν από λίγες μέρες, στο λιμάνι Μούρμανσκ της Αρκτικής, το πλοίο Akademik Lomonosov, που μεταφέρει τον πρώτο ρωσικό πλωτό πυρηνικό σταθμό.
Αναλυτικότερα, το πλοίο θα εφοδιασθεί στο Μούρμανσκ με πυρηνικό καύσιμο και εν συνεχεία θα ρυμουλκηθεί έως την πόλη Πεβέκ, που βρίσκεται στην περιοχή της ρωσικής Άπω Ανατολής Τσουκότκα, η οποία απέχει από την Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών 86 χιλιόμετρα και εκτείνεται κατά πλάτος του Βερίγγειου Πορθμού.
Εκεί, όπως ανακοίνωσε η Rosatom, ο πλωτός πυρηνικός σταθμός θα αντικαταστήσει έναν άλλο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί με άνθρακα, προσφέροντας ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από 50.000 σπίτια στην περιοχή της Τσουκότκα.
Την ίδια στιγμή αρκετές οικολογικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Greenpeace, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα. Με επιστολή που απέστειλαν στο διευθυντή της Rosatom, Αλεξέι Λιχατσόφ, απαίτησαν να υπάρξει αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας, δηλώνοντας ότι θα παρακολουθούν την πορεία του πλωτού πυρηνικού σταθμού «με μεγάλη ανησυχία».