Η κυβέρνηση έκοψε τον «γόρδιο δεσμό» της ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου μεταβιβάζοντας την αρμοδιότητα της απαλλοτρίωσης ακινήτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Πλέον και όταν θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η Οικονομική Επιτροπή Πελοποννήσου, στην οποία πλειοψηφεί η παράταξη του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, θα μπορέσει να εγκρίνει τις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για να δημιουργηθούν οι μονάδες διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή παρέμενε η αρμοδιότητα των απαλλοτριώσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί μόνο με τις ψήφους της παράταξης της «Νέας Πελοποννήσου» του Πέτρου Τατούλη, καθώς οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαφωνούν με τη ΣΔΙΤ. Ουσιαστικά η περιφερειακή αρχή ήταν όμηρος του κ. Τατούλη και η ομηρία λύθηκε χθες με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.
Κι αυτό διότι στην Οικονομική Επιτροπή έχει την πλειοψηφία η νυν διοίκηση της Περιφέρειας και κατά συνέπεια θα μπορέσει να υπάρξει απόφαση, σε αντίθεση με το περιφερειακό συμβούλιο όπου όταν προσφάτως ήρθε θέμα για τις απαλλοτριώσεις, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.
Με δεδομένο ότι από το 2018 έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Ειδική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.) για το Έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ», μένει να διαφανεί η τροπολογία καταφέρει να ξεμπλοκάρει το ζήτημα των απαλλοτριώσεων εκτάσεων σε Αρκαδία και Λακωνία για να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο.
Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σχολιάζοντας την τροπολογία εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι πολλές φορές τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με… σπαθί όπως ο γόρδιος δεσμός.
Δείτε την τροπολογία εδώ

Πηγή: aftodioikisi.gr