Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η ΡΑΕ την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ αναφορικά με τις αρχές διαχείρισης του σταθμού και του ηλεκτρικού συστήματος της νήσου Άγιος Ευστράτιος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 152 του ν. 4495/2017. 
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Αρχής:
«Με το άρθρο  152 του ν.4495/2017 (ΦΕΚ Α΄167), θεσπίζονται ειδικές διαδικασίες για την υλοποίηση ερευνητικού – επιδεικτικού έργου στη νήσο Άγιος Ευστράτιος, το οποίο αποτελείται από έναν υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΠΕ και σύστημα αποθήκευσης) σε συνδυασμό με ένα σύστημα τηλεθέρμανσης (Τ/Θ).
Στόχος του έργου είναι η επίτευξη υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ, πέραν των υφιστάμενων επιπέδων στα συστήματα ΜΔΝ, με ταυτόχρονη διασφάλιση της επάρκειας κάλυψης της ζήτησης και της ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος της νήσου κατά τον πλέον οικονομικό τρόπο.
Με το ως άνω άρθρο παρέχεται εξουσιοδότηση στην Αρχή για τον καθορισμό του ειδικού πλαισίου λειτουργίας και των αρχών διαχείρισης του σταθμού και του ηλεκτρικού συστήματος της νήσου Άγιος Ευστράτιος, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Κώδικα Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.
Με την έναρξη της λειτουργίας του έργου, το ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα του νησιού θα αλλάξει ριζικά, καθώς ο υβριδικός σταθμός θα αποτελέσει τη βασική ηλεκτροπαραγωγική συνιστώσα του συστήματος με αυξημένες υποχρεώσεις αναφορικά με την κάλυψη της ζήτησης και την ασφάλεια του αυτόνομου ηλεκτρικού συστήματος του Αγίου Ευστρατίου. Ως εκ τούτου η διαχειριστική πολυπλοκότητα του έργου εκφεύγει της συνήθους διαχείρισης των υβριδικών σταθμών στα αυτόνομα συστήματα ΜΔΝ κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Διαχείρισης ΜΔΝ, και συνεπώς απαιτείται εξειδίκευση του τελευταίου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες λειτουργίας του συστήματος της Νήσου. Περαιτέρω, η χρέωση των Εκπροσώπων Φορτίου στα ΜΔΝ δεν μπορεί να υλοποιηθεί στη βάση των ΜΠΚΠ και ΜΜΚ των συμβατικών μονάδων παραγωγής σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης ΜΔΝ, καθώς στην περίπτωση μηδενικής παραγωγής από τον Τοπικό Σταθμό Παραγωγής (ΤΣΠ) υπάρχει πρόβλημα ανάκτησης του σταθερού κόστους των υφιστάμενων συμβατικών μονάδων.  
Η ΡΑΕ στα πλαίσια δρομολόγησης  των απαραίτητων διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου, θέτει σε Δημόσια Διαβούλευση την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ αναφορικά με α) το ειδικό πλαίσιο λειτουργίας και τις αρχές διαχείρισης του σταθμού και του ηλεκτρικού συστήματος της νήσου Άγιος Ευστράτιος και β) τη μεθοδολογία εκκαθάρισης της αγοράς του Αγίου Ευστρατίου μετά τη θέση σε λειτουργία του επιδεικτικού – ερευνητικού έργου.
Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Παρασκευή 17.01.2020
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση [email protected] ή εγγράφως. Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του».
  1. Eισήγηση
  2. Μεθοδολογία