Πώς θα αξιοποιηθούν κέρδη και ρευστότητα από τα ΕΛΠΕ;

Η διοίκηση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων δεν έκρυψε χθες την ικανοποίησή της για τα θετικά αποτελέσματα που για ένα ακόμη τρίμηνο ανακοίνωσε ο όμιλος και τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς.

Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, είναι απόρροια μιας σειράς παραγόντων όπως το θετικό περιβάλλον της αγοράς, η αξιοποίηση ευκαιριών για ευνοϊκές αγορές αργού λόγω υψηλής ρευστότητας, η πλήρης και απρόσκοπτη αξιοποίηση των μονάδων του ομίλου, η ενίσχυση των εξαγωγών αλλά και η ενίσχυση των μεριδίων στην εσωτερική αγορά εμπορίας.

Μια εξέλιξη που ανακοινώθηκε και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφορά στην πώληση του ΔΕΣΦΑ (τα ΕΛΠΕ είναι πωλητές μαζί με το ελληνικό δημόσιο) για την οποία τις προηγούμενες ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην πρόσληψη των οικονομικών συμβούλων. Ωστόσο η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτιμάται ότι δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το τέλος του έτους ή και αργότερα.

Σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές δραστηριότητες, είναι σαφές ότι η διύλιση και το overperformance των μονάδων αποτέλεσε εκ νέου την ατμομηχανή για τις επιδόσεις των ΕΛΠΕ αν και στο περασμένο τρίμηνο υπήρχε θετική συνεισφορά και της ηλεκτροπαραγωγής αλλά και του φυσικού αερίου με αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας.

Στο μέτωπο της προμήθειας πετρελαίου το τελευταίο διάστημα στο καλάθι των προμηθευτών έχει προστεθεί εκ νέου η Λιβύη, που πλέον καλύπτει σημαντικό κομμάτι των αναγκών για χαμηλού θείου αργό, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 καταγράφεται και το σημαντικό μερίδιο του Ιράν. Σημειώνεται ότι πλέον μπαίνουμε στο δεύτερο χρόνο της συμφωνίας με την NIOC για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών, με την εκκρεμότητα να θεωρείται πλέον επιλυμένη.

Στο μέτωπο του δανεισμού, όπως επισημάνθηκε χθες πλέον έχουν φύγει όλα τα “ακριβά” δάνεια, τα οποία είτε έχουν αποπληρωθεί ή έχουν αναχρηματοδοτηθεί με καλύτερους όρους, γεγονός που αποτυπώνεται και στον ισολογισμό. Για το 2017 και το 2018 εκκρεμούν λήξεις ομολογιακών από ελληνικές τράπεζες που θα αναχρηματοδοτηθούν ενώ υπάρχει ειλημμένη απόφαση εφόσον διατηρηθεί το θετικό περιβάλλον στην αγορά, να αξιοποιηθεί η πλεονάζουσα ρευστότητα για τη μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ του δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους. Ήδη να σημειωθεί ότι ο δανεισμός από 3,2 δισ. έχει πέσει στα 2,7 δισ. ευρώ.


Γράφει ο  Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: www.capital.gr