Στην περαιτέρω πύκνωση του δικτύου μετρήσεων Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης από Αιωρούμενα Σωματίδια, στα σημεία που κάηκαν στην Αττική, προχωρά το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής.
Η ενίσχυση του δικτύου κρίθηκε αναγκαία καθώς ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ζήτησε να υπάρξει σταθερό σύστημα χαρτογράφησης των μετρήσεων και των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η επιστροφή των κατοίκων και η επαναδραστηριοποίηση τους σε αυτές δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.
Το σύστημα μετρήσεων αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και σε τουριστικές περιοχές της Αττικής, προκειμένου να υπάρξει μια ασφαλής αποτύπωση της κατάστασης και να ενημερώνονται άμεσα, τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες.
Αξίζει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά στην παρούσα φάση η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην έκδοση δελτίου και στα αγγλικά προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα οι τουρίστες για τα μικροσωματίδια και τα αναγκαία μέτρα πρόληψης. 
Η Περιφέρεια Αττικής συνεργάζεται στενά με το ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ για τις σχετικές μετρήσεις στο πλαίσιο της σύστασης του Παρατηρητηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Κλιματικής Αλλαγής.