Ορατός είναι ο κίνδυνος αύξησης κατά 70% του όγκου απορριμμάτων στον πλανήτη μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018. Μάλιστα η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει, ότι εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ο όγκος των σκουπιδιών σε παγκόσμια κλίμακα θα φθάσει τα 3,4 δισ. τόνους, από 2,01 δισ. τόνους το 2016.
«Η κακή διαχείριση των σκουπιδιών βλάπτει την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, κάτι που προστίθεται στο πρόβλημα του κλίματος», σχολίασε η Λόρα Τακ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζα, αρμόδια για τη βιώσιμη ανάπτυξη». «Δυστυχώς, είναι συχνά οι πιο φτωχοί εκείνοι που υφίστανται τις συνέπειες της ανεπαρκούς διαχείρισης των απορριμμάτων», πρόσθεσε.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα οποία αναφέρουν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) των σκουπιδιών του πλανήτη παράγεται από πληθυσμούς που ζουν σε ανεπτυγμένες πλούσιες χώρες, την ώρα που το 23% των αποβλήτων προέρχεται από την ανατολική Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού. Παράλληλα, ως το 2050 ο όγκος των σκουπιδιών στην υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να τριπλασιαστεί και στη Νότια Ασία να υπερδιπλασιαστεί.
«Η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων έχει οικονομική λογική», παρατήρησε η Σίλπα Κάζα, ειδικός για την αστική ανάπτυξη στην Παγκόσμια Τράπεζα, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι πολύ πιο δαπανηρό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα για την υγεία και για το περιβάλλον από το να βρεθούν λύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η Παγκόσμια Τράπεζα διαφαίνεται ιδιαίτερα προβληματισμένη αναφορικά με την κακή διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων, η οποία εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, καθώς το υλικό αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, μολύνοντας οικοσυστήματα για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια. Το 2016, ο πλανήτης παρήγαγε 242 εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 12% του συνόλου των στερεών σκουπιδιών.
Χρηματοδότηση στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για να αναπτύξουν δημόσια συστήματα διαχείρισης των απορριμμάτων, προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ την ίδια ώρα προτρέπει την υποστήριξη πρωτοβουλιών για τη μείωση της κατανάλωσης ειδών από πλαστικό ή με πλαστικές συσκευασίες καθώς και την μείωση των διατροφικών σκουπιδιών με την παράλληλη δημιουργία εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών. Από το 2000, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει επενδύσει πάνω από $ 4,7 δισ. σε προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.