Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ανακοίνωσε από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων, τη συμφωνία με τις συνεργαζόμενες τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του εναπομείναντος κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Όπως γνωστοποίησε, επιπλέον, συμφωνήθηκε νέα γραμμή χρηματοδότησης, ύψους 175 εκατ. ευρώ, η οποία θα χρησιμοποιηθεί εφόσον κριθεί αναγκαίο την επόμενη χρονιά. Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συμφωνία -λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών- ενώ τόνισε ότι συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν όταν εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές των πέντε συνεργαζόμενων τραπεζών.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ προανήγγειλε, επίσης, την αύξηση των καταστημάτων της ΔΕΗ και την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας, προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα ταλαιπωρίας των καταναλωτών.
Σύντομα εξάλλου, θα είναι έτοιμο το νέο στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
α) τη δραστηριοποίηση στον κλάδο του φυσικού αερίου,
β) τις ενεργειακές υπηρεσίες και την εξοικονόμηση ενέργειας,
γ) τη διείσδυση σε νέες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό,
δ) την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και
ε) την έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε, παράλληλα, τα δίκτυα διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) που παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ ως το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα διαδραματίζει αυξανόμενο ρόλο τα επόμενα χρόνια και γι’ αυτό τον λόγο θα ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη και αξιοποίησή τους.
Αναφερόμενος στην αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης, επανέλαβε ότι ως τον Οκτώβριο θα υπογραφεί η σύμβαση αγοραπωλησίας και ως τον Ιανουάριο του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, τέλος, στα χρέη των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων, τονίζοντας ότι πρόκειται κατά κανόνα για φαινόμενα στρατηγικής κακοπληρωμής, καθώς και ότι οι πληροφορίες περί ρύθμισης των χρεών σε 100 δόσεις είναι εκτός πραγματικότητας.