Νέος διαγωνισμός για πετρέλαιο και αέριο

Στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την έρευνα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ουσιαστικά για τα 17 «οικόπεδα» για τα οποία δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον στον προηγούμενο διαγωνισμό, προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας. Πριν ξεκινήσουν όμως οι διαδικασίες, θα γίνει επανεπεξεργασία των προς παραχώρηση περιοχών, με στόχο τη συνένωση ορισμένων από αυτές σε νέα, ενιαία μπλοκ, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Από τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία είχαν προκηρυχθεί στον μεγάλο διαγωνισμό του 2014, προσφορές κατατέθηκαν μόνον για τα τρία, το «μπλοκ 2» έξω από την Κέρκυρα για το οποίο την Παρασκευή μονογραφήθηκε η σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία Total – Edison – EΛΠΕ, το «μπλοκ 10» στον Κόλπο της Κυπαρισσίας με «επιλεγέντα αιτούντα» τα ΕΛΠΕ και το «μπλοκ 1» κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, για το οποίο επέδειξαν ενδιαφέρον τα ΕΛΠΕ.
«Το επόμενο βήμα είναι να επανενοποιήσουμε και να επανασχεδιάσουμε τις προκηρύξεις με έναν τρόπο, ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για να προχωρήσουμε » δήλωσε ο κ. Σταθάκης σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή.
Ας σημειωθεί ότι για τα πενιχρά αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού, πέρα από τη συγκυρία , – οι προσφορές κατατέθηκαν το καλοκαίρι του 2015 εν μέσω του πολιτικού κλίματος της εποχής και της μεγάλης πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου – είχαν επισημανθεί αστοχίες όσον αφορά στη διαμόρφωση των προς παραχώρηση οικοπέδων.

ΕΡΕΥΝΕΣ

Τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη εκφράσει δημόσια την πρόθεσή τους να δραστηριοποιηθούν σε έρευνες σε όλη τη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδος, μόλις ανοίξουν οι σχετικές διαδικασίες, ενώ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλους διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένης και της ExxonMobil, για σύμπραξη στις έρευνες.
Εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός κ. Σταθάκης θα βρίσκεται στη Ραβέννα της Ιταλίας, μετά από πρόσκληση του ιταλικού ενεργειακού ομίλου ΕΝΙ, για το συνέδριο Offshore Mediterranean Conference and Exhibition, που θα πραγματοποιηθεί από 29 ως 31 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία συνέδρια για την έρευνα και την ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στη Βουλή ο υπουργός προανήγγειλε και την διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες, το οποίο θα καλύπτει όλα τα κενά που έχει το υφιστάμενο πλαίσιο, την ενεργοποίηση της εταιρίας του Δημοσίου που θα αναλάβει το θέμα των υδρογονανθράκων, καθώς και παρεμβάσεις στον μηχανισμό του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών.

Πηγή: www.imerisia.gr