Νέες προτάσεις για τη μεταφορά απορριμμάτων και την αποψίλωση των δασών θα παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη, καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι πρωτοπόροι στα περιβαλλοντικά πρότυπα.
Τις προτάσεις θα παρουσιάσει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους και αναμένεται να καταθέσει σχέδιο, σύμφωνα με ο οποίο τα απόβλητα θα μεταφέρονται μόνο σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ που αποδεικνύουν ότι τα αντιμετωπίζουν με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο. Πέρυσι, η ΕΕ εξήγαγε 33 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων– μια αύξηση κατά 75% από το 2004.
Ταυτόχρονα,ο Λιθουανός Επίτροπος, θα παρουσιάσει και έναν νέο νόμο για τον τερματισμό της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών. Σε αντίθεση μάλιστα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γλασκώβη, ο στόχος της ΕΕ δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσει την παράνομη αποψίλωση των δασών, αλλά και κάθε καταστροφή των δασών που οφείλεται στην αγροτική επέκταση.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος περιέγραψε μάλιστα τις νέες προτάσεις ως «τις πιο φιλόδοξες νομοθετικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων παγκοσμίως».
Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι εισαγωγές της ΕΕ δεν θα συμβάλουν στην αποψίλωση των δασών και η πρόταση θα στοχεύει σε έξι βασικά προϊόντα-βόειο κρέας, ξύλο, φοινικέλαιο, σόγια, καφέ και κακάο. Περιβαλλοντικές οργανώσεις θα ήθελαν να συμπεριληφθούν περισσότερα προϊόντα όπως το καουτσούκ και το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού θα μπορούσε τελικά να επεκταθεί.
Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την Κομισιόν και στη συνέχεια θα περάσει από τη συνήθη διαδικασία νομοθετικής έγκρισης.  Η Γαλλία, η οποία αναλαμβάνει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου τον Ιανουάριο, δήλωσε ότι θέλει να δώσει προτεραιότητα στο θέμα.

Πηγή: naftemporiki.gr