Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν περισσότερο από 10%, αφού οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να εισβάλει στην Ουκρανία ή να προσπαθήσει να πυροδοτήσει σύγκρουση εντός των συνόρων της.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στον γείτονά της πριν τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου σε μία εβδομάδα. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας υποβάθμισε τις εντάσεις το Σαββατοκύριακο, λέγοντας ότι δεν υπήρξε «κομβική αλλαγή».
Μια κλιμάκωση κινδυνεύει να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, δυνητικά να πλήξει τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου -και να αυξήσει τον κίνδυνο μπλακ άουτ, επισημαίνει το Bloomberg. Η Ρωσία είναι η κορυφαία πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης, με περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών της να ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών. Και οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης εξαντλούνται ήδη, με τιμές τέσσερις φορές υψηλότερες από τις κανονικές για αυτή την εποχή.
«Η άμεση εστίαση είναι στην πιθανότητα διακοπής του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, η οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματική έλλειψη ενέργειας, χειρότερη από αυτή που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε ο Jason Bordoff, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Άλλωστε και πριν από αυτές τις εξελίξεις, η Ευρώπη βρισκόταν ήδη σε ενεργειακή κρίση».
Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως και 14% στα 88 ευρώ τη μεγαβατώρα. Στη Γερμανία η ηλεκτρική ενέργεια για συμβόλαια Μαρτίου αυξήθηκε κατά 11%, στα 177 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Το πετρέλαιο Brent αυξήθηκε έως και 1,8% στα 96,16 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, μετά από άλμα 4,7% την Παρασκευή, μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα στην Ευρώπη κέρδισαν 1,4%, στα 115,50 δολάρια ο μετρικός τόνος.
Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες κρίνεται ότι με τη βοήθεια του LNG αλλά και του αζέρικου φυσικού αερίου μπορούν να καλυφθούν οι πιθανές ελλείψεις που θα προκύψουν από ένα stop στις παραδόσεις αερίου από τη Ρωσία.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας, κ.κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, κ. Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, κ. Θάνος Ντόκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Θάνος Δαγούμας και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ, κ. Παντελής Κάπρος.

Πηγή: euro2day.gr