Πρόταση win-win στη ΔΕΗ κάνει η “Μυτιληναίος” για τον ΑΗΣ Αμυνταίου για επένδυση ύψους 110 εκατ. ευρώ που θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά τις δύο λιγνιτικές μονάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία καλεί τη δημόσια επιχείρηση σε συνεργασία και με άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες να ξεκινήσουν συζητήσεις για την αναβάθμιση των δύο μονάδων συνολικής ισχύος 400 MW διερευνώντας το ενδεχόμενο σύναψης σύμβασης προμήθειας ρεύματος μέχρι και το 2030.
Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφενός οι βιομηχανίες υψηλής τάσης θα μπορούν να συνάπτουν μακροχρόνια διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας βγαίνοντας κερδισμένες και οι δύο πλευρές.
Αφενός η ΔΕΗ η οποία θα διασφαλίσει πολύτιμα κεφάλαια, θα έχει στο δυναμικό της δύο ακόμη λιγνιτικές μονάδες, ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσει και να πετύχει τους στόχους του μνημονίου που είναι η μείωση του μεριδίου της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον η δημόσια εταιρία κρατά ζωντανές περί τις 1.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα χάνονταν λόγω του αναγκαστικού κλεισίματος του ΑΗΣ Αμυνταίου. Υπενθυμίζεται ότι για περιβαλλοντικούς λόγους ο Σταθμός έχει μπει σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας και πρέπει να αποσυρθεί. Επιπλέον, οι δύο μονάδες θα μπορούν να διεκδικήσουν και αποζημίωση (Αποδεικτικά Διαθέσιμης Ισχύος).
Από την άλλη μεριά οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες κερδίζουν, με αυτή τη συνεργασία, σταθερότητα στο ενεργειακό τους κόστος (μακροχρόνια διμερή συμβόλαια) καθώς και πολυετή αναπτυξιακή προοπτική. Η βιομηχανία στήριζε για δεκαετίες τη ΔΕΗ και τώρα συνεχίζει να κάνει το ίδιο.
Η “Μυτιληναίος” με την πρόταση αυτή δείχνει το δρόμο για το πώς θα πρέπει να στηθεί η ενεργειακή αγορά του μέλλοντος: «Με μία ΔΕΗ ανταγωνιστική, αλλά και με βιομηχανικούς παίκτες που θα κινούνται με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς και όχι το πρόσκαιρο κέρδος». Αναμένονται οι επόμενες κινήσεις από όλες τις πλευρές.
Να σημειωθεί ότι μόλις προχθές ο πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε γνωστό στους χρηματιστηριακούς και τραπεζικούς αναλυτές την απόφαση του για την πραγματοποίηση τριών κινήσεων στον τομέα της ενέργειας. Η πρώτη αφορά στον ΑΗΣ Αμυνταίου. Πάγια θέση της Μυτιληναίος, όπως αποδεικνύεται, είναι ότι η ενεργειακή αγορά χρειάζεται μια ισχυρή και ανταγωνιστική ΔΕΗ. Χωρίς τη δημόσια επιχείρηση η βιομηχανία δεν έχει προοπτική, ενώ ταυτόχρονα η πρόταση της Μυτιληναίος δίνει λύσεις και στην εθνική οικονομία καθώς ανοίγονται προοπτικές ανάπτυξης.

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας – Πηγή: www.euro2day.gr