Χαμηλούς τόνους τηρούν η κυπριακή κυβέρνηση και η Total για την γεώτρηση στο στόχο «Ονησίφορος» που συνεχίζει απρόσκοπτα το πλοίο – γεωτρύπανο West Capella στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης στο ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης περιορίστηκε να επαναλάβει ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται απρόσκοπτα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Την ίδια στάση τηρεί και η Total, όπως επισημαίνουν τα κυπριακά ΜΜΕ, αποφεύγοντας επιμελώς να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία για την γεώτρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Energy News.
Την ίδια στιγμή, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός εξακολουθεί να πλέει στα ανοικτά της Πάφου σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ σε μεγάλη απόσταση από την γεώτρηση στο οικόπεδο 11.
Το Μπαρμπαρός συνοδεύεται από το σκάφος υποστήριξης Bravo Supporter, ενώ σε μικρή απόσταση επιτηρείται και από τουρκικό πολεμικό σκάφος με τον κωδικό F494.
Οι κινήσεις των τουρκικών σκαφών παρακολουθούνται και καταγράφονται από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και από σκάφη ξένων χωρών που στηρίζουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των νόμιμων Αρχών της Κύπρου.