Σε βάθος 2.430 μέτρων έφθασε η γεώτρηση των Total – Eni με το γεωτρύπανο West Capella στον στόχο «Ονησίφορος» του οικοπέδου 11 της Κυπριακής ΑΟΖ και έτσι ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το πρώτο από οκτώ συνολικά στάδια της γεώτρησης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Η διακοπή πραγματοποιείται, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ώστε να «τσιμεντωθεί» η γεώτρηση, καθώς τοποθετείται τσιμεντένιο προστατευτικό περίβλημα.
Επίσης, τοποθετείται και το πρώτο σύστημα πρόληψης διαρροών, που προβλέπεται στον σχεδιασμό της γεώτρησης. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», η γεώτρηση ξεκίνησε με διάμετρο 36 ιντσών μέχρι το βάθος των 2.250 μέτρων και συνεχίστηκε μέχρι το βάθος που βρίσκεται τώρα με διάμετρο 26 ιντσών, ενώ μετά την ολοκλήρωση του τσιμεντένιου προστατευτικού περιβλήματος η γεώτρηση έχει διάμετρο 20 ιντσών.
Το δεύτερο στάδιο προβλέπει ότι το γεωτρύπανο θα φτάσει σε βάθος 3.100 μέτρων περίπου, οπότε και το γεωτρύπανο θα σταματήσει και πάλι, για να γίνουν σημαντικές σεισμογραφικές έρευνες εντός της γεώτρησης από το βάθος αυτό, ώστε να έχουν οι ειδικοί περισσότερα και πιο λεπτομερή στοιχεία για το επόμενο στάδιο της γεώτρησης και πιο ακριβή δεδομένα για τον στόχο.
Χωρίς κανένα πρόβλημα συνεχίζεται και η εξυπηρέτηση του γεωτρυπάνου από τη στεριά και συγκεκριμένα με τα δύο ελικόπτερα από το αεροδρόμιο Λάρνακας, που πραγματοποιούν τουλάχιστον δύο τακτικά δρομολόγια ημερησίως, μεταφέροντας κυρίως προσωπικό, αλλά και από τα πλοία που μεταφέρουν τα απαραίτητα για τη γεώτρηση υλικά.