Υποψηφιότητα για εντυπωσιακά αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο στον τομέα της ανακύκλωσης βάζει ο Δήμος Χαλανδρίου, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που έγινε από τις 15-22 Δεκεμβρίου, με τη μέθοδο της δειγματοληψίας σε τέσσερις (4) περιοχές του Χαλανδρίου, όπου υπάρχουν πράσινοι, μπλε και κίτρινοι κάδοι στο ίδιο σημείο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανακύκλωση στο Δήμο Χαλανδρίου με σύστημα μπλε – κίτρινου – πράσινου κάδου μπορεί να είναι πλέον κοντά στο 80%!
Η έρευνα διενεργήθηκε βάσει δειγματοληψίας σε 8 σημεία της πόλης (2 σε Κάτω Χαλάνδρι, 2 σε Τούφα, 2 σε Συνοικισμό και 2 σε Πάτημα). Για μια εβδομάδα, και αφού είχαν συγκεντρωθεί όλα τα απορρίμματα, η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου άδειαζε κάθε μέρα τους συγκεκριμένους κάδους και μετέφερε το περιεχόμενο στον Ασπρόπυργο, όπου εξειδικευμένη εταιρεία έκανε εξονυχιστική καταγραφή όλων των απορριμμάτων.
Τα στοιχεία μιλάνε μόνα τους: Από τους περίπου 2,21 τόνους που συλλέχθηκαν το 20,4% προέρχεται από τον μπλε κάδο και 15,6% από τον κίτρινο κάδο (ανακύκλωση χαρτιού-χαρτονιού). Το πιο σημαντικό είναι ότι από το 64% των απορριμμάτων που κατέληξαν στον πράσινο κάδο μόνο το 13% (!) είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το 9,3% είναι χαρτί υγείας. Το 60,5% είναι υπολείμματα τροφών.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, όπως σημειώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος στον τομέα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών Γεράσιμος Λυμπεράτος, «όταν επεκταθεί το πρόγραμμα εγκατάστασης των καφέ κάδων, ο Δήμος Χαλανδρίου θα έχει σχεδόν εξαφανίσει τον πράσινο κάδο».
«Η πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει την αντίστοιχη που είχε γίνει στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας το Σεπτέμβριο του 2019 και καταδεικνύει ότι οι κάτοικοι Χαλανδρίου είναι σε θέση πλέον να ανακυκλώνουν σε ποσοστό σχεδόν 80%. Από τα 878 κιλά ανακυκλώσιμα που συλλέχθηκαν από όλους τους κάδους, το 79% ανακυκλώθηκε στον μπλε ή στον κίτρινο κάδο», εξηγεί ο κ. Λυμπεράτος και καταλήγει: «Πέρα από αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, κρατάμε ότι απαιτείται περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την διάκριση του μπλε και του κίτρινου κάδου, δεδομένου ότι κατά τη δειγματοληψία προέκυψε ότι στον μπλε κάδο καταλήγει ένα ποσοστό 54% χαρτιού και χαρτονιού που θα έπρεπε κανονικά να καταλήγει στον κίτρινο κάδο».
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Δήμου Χαλανδρίου μέσα στο επόμενο διάστημα το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης καφέ κάδων για τη συλλογή των υπολειμμάτων τροφών θα επεκταθεί σε όλο το Δήμο, ούτως ώστε να μειωθεί σταδιακά κατά πολύ το περιεχόμενο του πράσινου κάδου.