Με προϋπολογισμό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) προκηρύσσεται εντός των επομένων ημερών το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Ενίσχυση Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας». Μέσω της δράσης που έχει σχεδιαστεί από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος, Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών, στερεών και αέριων αποβλήτων.
Για να υπαχθεί μία επένδυση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχει ελάχιστο προϋπολογισμό 250.000 ευρώ, ενώ ο ανώτατος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι το επενδυτικό σχέδιο μπορεί να ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο πέραν του ποσού αυτού δεν θα καταβάλλεται επιχορήγηση. Tο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία & τον Ενδιάμεσο Φορέα για πράξεις κρατικών ενισχύσεων, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Οι δικαιούχοι
Επιλέξιμες στο πλαίσιο δράσης είναι οι υφιστάμενες, οι νέες και οι υπό σύσταση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ως εξής:
→ Υφιστάμενες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β’ κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας), οι οποίες μέχρι 31/12/2016 έχουν δύο ή περισσότερες πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις.
→ Νέες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (Β’ κατηγορίας) ή διπλογραφικά βιβλία (Γ’ κατηγορίας), οι οποίες δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία και έχουν συσταθεί πριν την ημερομηνία προκήρυξη του προγράμματος.
→ Υπό σύσταση επιχειρήσεις.
Σημειώνεται ότι κριτήριο επιλεξιμότητας είναι η οικονομική δραστηριότητα που θα επιδοτηθεί και όχι οι υφιστάμενες δραστηριότητες των εν δυνάμει δικαιούχων. Συνεπώς, μπορούν να υποβάλλουν αίτημα χρηματοδότησης ακόμα και επιχειρήσεις που δεν δραστηριοποιούνται σε ενέργειες διαχείρισης αποβλήτων, αλλά έχουν τη δυνατότητα ή την επιθυμία να το πράξουν.
Συνεπώς, η επιχείρηση δεν έχει την υποχρέωση να διαθέτει τον ΚΑΔ επένδυσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου, αλλά οφείλει να τον διαθέτει πριν την πρώτη εκταμίευση.
→ Υπογραμμίζεται ότι η δράση αφορά αυστηρά στην επιχειρηματική αξιοποίηση αποβλήτων μέσω της ανάκτησης πρώτων υλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Επιλέξιμες κατηγορίες αποβλήτων
Οι επιλέξιμες κατηγορίες αποβλήτων είναι οι εξής:
-
Απόβλητα Αστικού σκοπού
→ Αστικά στερεά απόβλητα
→ Αστικά απόβλητα ειδικής διαχείρισης (συσκευασίας, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες κ.λπ.)
→ Ιλύς αστικού τύπου
-
Βιομηχανικά Απόβλητα και απόβλητα λοιπών δραστηριοτήτων
→ Βιομηχανικά απόβλητα
→Ειδικά ρεύματα υλικών (οχήματα, έλαια, ελαστικά οχημάτων, απόβλητα υγειονομικών μονάδων κ.λπ).
-
Απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων
-
Γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα
-
Απόβλητα αλιείας/ιχθυοκαλλιέργειας.