O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του χθεσινού συνεδρίου Athens Energy Forum 2018, ανέφερε ότι η τέταρτη φάση διασύνδεσης, η οποία αφορά τη διασύνδεση του Λαύριου με τη Σέριφο, τη Σερίφου με τη Μήλο, της Μήλου με τη Σαντορίνη και της Σαντορίνης με τη Πάρο ή τη Νάξο, επρόκειτο να ενταχθεί στο νέο δεκαετές πλάνο του Διαχειριστή, για την περίοδο 2019-2028.
Αναλυτικότερα, η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων ολοκληρώνεται τον Μάρτιο με την ηλέκτριση του υποβρύχιου καλωδίου Σύρου – Μυκόνου. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η ηλέκτριση του καλωδίου Λαυρίου – Σύρου καθώς και εκείνη των καλωδίων Σύρου – Πάρου και Σύρου – Τήνου, τα οποία έχουν τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία.
Η δεύτερη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα που περιλαμβάνει την ένταξη της Νάξου, και αφετέρου την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Ανδρου – Τήνου και Ανδρου – Λιβαδιού (Εύβοια), αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019. Η τρίτη φάση, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022, ενώ περιλαμβάνει την πόντιση και δεύτερου καλωδίου Λαυρίου-Σύρου.
Κομβικής σημασίας, χαρακτήρισε ο κ. Μανουσάκης, τη διασύνδεση της Κρήτης. Αναφορικά με τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης (με την Πελοπόννησο), το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020. Για τη μεγάλη διασύνδεση (Αττική – Κρήτη), έχει υπογραφεί συμφωνία με τον φορέα υλοποίησης του EuroΑsia Interconnector προκειμένου το έργο να κατασκευαστεί από κοινή εταιρεία, στην οποία ο ΑΔΜΗΕ θα ελέγχει το 51%.