Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του PV – Magazine, η Ισπανία έχασε την πρώτη διεθνή δικαστική υπόθεση σχετικά με τις αποζημιώσεις των παραγωγών σε έργα ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) εξέδωσε απόφαση υπέρ της εταιρείας Eiser Infrastructure η οποία διαχειρίζεται σταθμούς συγκεντρωμένης ηλιοθερμίας και ενέκρινε ότι το ισπανικό κράτος πρέπει να την πληρώσει 128 εκατ. ευρώ συν τόκους λόγω αναδρομικών αλλαγών που έγιναν στο καθεστώς αποζημιώσεων.
Μετά την κοινοποίηση της απόφασης αυτής, η Ισπανική Εθνική Ένωση Παραγωγών Ηλιακής Ενέργειας (ANPIER) διαμαρτυρήθηκε έντονα αναφέροντας ότι «τα εθνικά δικαστήρια δεν έχουν προβεί σε αντίστοιχες αποφάσεις που θα αποζημίωναν τους παραγωγούς ΑΠΕ λόγω των αναδρομικών αλλαγών στις επιδοτήσεις τους που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση παλαιότερα». Από την άλλη η ANPIER αναφέρει ότι μονάχα ξένοι επενδυτές έχουν αποζημιωθεί μέχρι στιγμής σε αντίθεση με τις εγχώριες εταιρείες.
Επί του παρόντος υπάρχουν 26 ανοιχτές υποθέσεις που υποβλήθηκαν από ξένους επενδυτές ενώπιον του ICSID σχετικά με τις αποζημιώσεις σε έργα ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων και των φωτοβολταϊκών έργων. Παρόλα αυτά, η ισπανική κυβέρνηση αρνείται ότι η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να αποτελέσει «δεσμευτικό προηγούμενο για όλες αυτές τις εκκρεμείς υποθέσεις».
Επίσης η ισπανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι υπάρχουν και δύο προηγούμενες διαιτητικές αποφάσεις υπέρ του ισπανικού κράτους, αν και δεν υποβλήθηκαν ενώπιον του ICSID.
Τέλος η ισπανική κυβέρνηση ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση «δεν αμφισβητεί τις αναδρομικές μεταρρυθμίσεις στο σύνολό τους, ούτε επιδικάζει το σύνολο των αξιώσεων (περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ) των επενδυτών».