Η ρωσική Gazprom άρχισε να γεμίζει τις αποθήκες σε πέντε υπόγειες εγκαταστάσεις στη Γερμανία και την Αυστρία για τον Νοέμβριο, τηρώντας την υπόσχεση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για αύξηση της προσφοράς.
Η Gazprom ανέφερε στο Twitter την Τρίτη ότι «καθόρισε τους όγκους και τις διαδρομές για τη μεταφορά του φυσικού αερίου», χωρίς να προσθέσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η ρωσική εταιρεία έχει κλείσει επιπλέον χωρητικότητα 10 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως στον αγωγό στα σύνορα Ουκρανίας-Σλοβακίας, σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Ουκρανικού Συστήματος Μεταφοράς. Οι προμήθειες μέσω του αγωγού Yamal-Europe ρέουν επίσης δυτικά από την Πολωνία στη Γερμανία, επαναφέροντας την κανονική τους ροή.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν υπερτριπλασιαστεί φέτος, με τη Ρωσία να διατηρεί περιορισμένες τις προμήθειες και τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου να εκτρέπονται στην Ασία. Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα ξεκίνησαν στο χαμηλότερο εποχικό τους επίπεδο για πάνω από μια δεκαετία.
Ο Πούτιν έδωσε σήμα στην Gazprom πριν από δύο εβδομάδες να ξεκινήσει να αναπληρώνει τα αποθέματα στις ευρωπαϊκές αποθήκες της, μόλις εξασφάλιζε τα ρωσικά αποθέματά της, τα οποία η εταιρεία είπε ότι θα ήταν έτοιμα έως τις 8 Νοεμβρίου.
Όμως οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα καθώς οι προμηθευτές συνειδητοποίησαν ότι η Ρωσία δεν είχε καμία πρόθεση να αυξήσει τον όγκο προμήθειας στην Ευρώπη πέρα από τα τρέχοντα επίπεδά τους. 
Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου μειώθηκε την Τρίτη στην περιοχή, εν μέσω ενδείξεων ότι θα φτάσει περισσότερο ρωσικό αέριο.
Η Gazprom εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες, όπως υποστηρίζει ο Πούτιν, φέτος θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, έχει αρνηθεί να διαθέσει επιπλέον όγκους στην αγορά σποτ παρά τις αυξανόμενες τιμές και τα χαμηλά επίπεδα προμηθειών στην ήπειρο.
Ο Πούτιν έχει συνδέσει οποιαδήποτε περαιτέρω προμήθεια φυσικού αερίου με τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει τις παραδοσιακές οδούς μέσω της Ουκρανίας για να τροφοδοτήσει τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Παράλληλα, η Μόσχα απορρίπτει τους ισχυρισμούς ορισμένων Ευρωπαίων ότι η Gazprom επιδεινώνει την κρίση του φυσικού αερίου περιορίζοντας τους όγκους εξαγωγών για να επιταχύνει την πιστοποίηση του αγωγού, η οποία δεν αναμένεται πριν από το τέλος του έτους.

Πηγή: naftemporiki.gr