Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι χορηγεί σχεδόν 720 εκατ. ευρώ σε επτά έργα ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη, τα οποία επιλέχθηκαν μέσω της πρώτης ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου. Τα κονδύλια για τον εν λόγω πλειστηριασμό προέρχονται από τα έσοδα του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. 
Οι επιτυχόντες προσφέροντες θα παράγουν ανανεώσιμο υδρογόνο στην Ευρώπη και θα λάβουν επιδότηση για τη γεφύρωση της διαφοράς τιμής μεταξύ του κόστους παραγωγής τους και της αγοραίας τιμής του υδρογόνου, η οποία επί του παρόντος καθοδηγείται από παραγωγούς μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου συμβάλλει στην κλιμάκωση καθαρότερων καυσίμων, τα οποία θα συμβάλουν στην απαλλαγή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές. Το ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγουν θα χρησιμοποιηθεί σε τομείς όπως ο χάλυβας, τα χημικά προϊόντα, οι θαλάσσιες μεταφορές και τα λιπάσματα.
Τα 7 επιλεγέντα έργα ήταν οι νικητές μιας δημοπρασίας με υπερκάλυψη, η οποία προσέλκυσε συνολικά 132 προσφορές. Από κοινού, οι επιτυχόντες προσφέροντες σχεδιάζουν να παράγουν 1.58 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου σε διάστημα δέκα ετών, αποφεύγοντας πάνω από 10 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO₂. Τα επιλεγέντα έργα βρίσκονται σε 4 ευρωπαϊκές χώρες. Υπέβαλαν προσφορές μεταξύ 0.37 και 0,48 EUR ανά χιλιόγραμμο παραγόμενου ανανεώσιμου υδρογόνου και πληρούσαν επίσης τις άλλες απαιτήσεις προσόντων. Η επιδότηση που θα λάβουν τα 7 έργα κυμαίνεται από 8 εκατ. ευρώ έως 245 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τα επιλεγέντα έργα:

Επιπλέον, μέσω του νέου μηχανισμού «δημοπρασίες ως υπηρεσία», η Γερμανία διέθεσε εθνική χρηματοδότηση ύψους 350 εκατ. ευρώ για έργα με την υψηλότερη κατάταξη στη Γερμανία, τα οποία δεν ήταν επιλέξιμα για στήριξη σε επίπεδο ΕΕ, αλλά πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οι γερμανικές αρχές θα επιλέξουν και θα κοινοποιήσουν τα βραβευθέντα έργα. Το σύστημα «δημοπρασίες ως υπηρεσία» είναι ανοικτό σε όλα τα κράτη μέλη, επιτρέποντάς τους να επωφελούνται από τον χώρο πλειστηριασμών σε επίπεδο ΕΕ και να χορηγούν εθνική χρηματοδότηση σε πρόσθετα έργα. Η Επιτροπή καλεί τα άλλα κράτη μέλη να επωφεληθούν από την υπηρεσία αυτή για μελλοντικές δημοπρασίες.
Επόμενα βήματα
Τα επτά επιλεγμένα έργα θα αρχίσουν τώρα να προετοιμάζουν τις επιμέρους συμφωνίες επιχορήγησης με τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA). Οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να υπογραφούν το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2024.
Τα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να αρχίσουν να παράγουν ανανεώσιμο υδρογόνο εντός 5 ετών κατ’ ανώτατο όριο από την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης. Θα λάβουν τη χορηγηθείσα επιδότηση σταθερής πριμοδότησης για διάστημα έως 10 ετών για πιστοποιημένη και επαληθευμένη παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου.
Η Επιτροπή σχεδιάζει να δρομολογήσει δεύτερη δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Θα αξιοποιήσει τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πιλοτική δημοπρασία και θα διαβουλευθεί περαιτέρω με τα ενδιαφερόμενα μέρη πριν από την έναρξη της επόμενης δημοπρασίας.
Ιστορικό
Το Ταμείο Καινοτομίας είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών μηδενικών καθαρών εκπομπών, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 40 δισ. ευρώ από τα έσοδα από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ μεταξύ 2020 και 2030.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου, την οποία ανακοίνωσε η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022, αποτελεί πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της εγχώριας παραγωγής και των εισαγωγών ανανεώσιμου υδρογόνου της ΕΕ. Αποσκοπεί στην αποδέσμευση ιδιωτικών επενδύσεων στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες με την αντιμετώπιση των επενδυτικών προκλήσεων, τη γεφύρωση του χρηματοδοτικού κενού και τη σύνδεση του μελλοντικού εφοδιασμού των καταναλωτών με ανανεώσιμο υδρογόνο.
Η πρώτη δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου έλαβε 132 προσφορές από 17 ευρωπαϊκές χώρες ζητώντας πάνω από 15 φορές τον διαθέσιμο προϋπολογισμό των 800 εκατ. ευρώ. 119 προτάσεις κρίθηκαν επιλέξιμες και παραδεκτές και στη συνέχεια κατατάχθηκαν σύμφωνα με την τιμή προσφοράς τους και αξιολογήθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA). Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κυμαίνονταν από 0.37 έως 4,5 ευρώ ανά χιλιόγραμμο παραγόμενου ανανεώσιμου υδρογόνου.