Μέχρι τις 31 Ιουλίου έχουν περιθώριο να δηλώσουν πιθανά σχήματα συμπράξεων οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κορυφωθεί οι διεργασίες και οι συζητήσεις. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός απροόπτου ενδεχομένως να υπάρξουν ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας.
Με βάση τις κινήσεις των ενδιαφερομένων, φαίνεται ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού θα έχουμε δύο σχήματα εκ των οποίων το ένα είναι ήδη γνωστό και αφορά στην κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική China Energy.
Το δεύτερο σχήμα κατά τα φαινόμενα θα είναι ένας ξένος παίκτης σε κοινοπραξία με μεγάλο ελληνικό όμιλο, οι οποίοι επίσης συζητούν και φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία.
Ερωτηματικό παραμένει η απόφαση που θα λάβει μεγάλος βιομηχανικός όμιλος, ο οποίος έχει κρατήσει ανοιχτούς διαύλους και με τα δύο σχήματα.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι τόσο το σχήμα Κοπελούζου – Κινέζων όσο και το δεύτερο, φέρονται να διατηρούν ενδιαφέρον και για τις δύο υπό παραχώρηση εταιρείες, δηλαδή την Μελίτη και τη Μεγαλόπολη.
Πάντως ακόμη και σήμερα οι επενδυτές δεν έχουν αποκτήσει πλήρη εικόνα για τα στοιχεία και τα δεδομένα των δύο εταιρειών και αναμένεται να ζητήσουν επιπλέον διευκρινίσεις από τη ΔΕΗ. Σε αυτό ρόλο έχει παίξει και το μπλόκο που έχουν στήσει συνδικαλιστές έξω από τα εργοστάσια απαγορεύοντας τα site visits, που είχαν προγραμματιστεί από την εταιρεία στο πλαίσιο του διαγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί για τις αρχές Οκτωβρίου 90 ημέρες μετά την έναρξη της β φάσης της διαδικασίας.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr