Για την ερχόμενη Τρίτη αναβλήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το προγραμματισμένο για την Παρασκευή ΔΣ της ΔΕΗ, στο οποίο αναμενόταν να παρουσιαστεί και να εγκριθεί το σύμφωνο αγοραπωλησίας (SPA) για τη λιγνιτική αποεπένδυση.
Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα στον εν εξελίξει διαγωνισμό, αφού οι συμμετέχοντες αναμένουν να αποτυπωθεί εγγράφως και με λεπτομέρειες, η συμφωνία που έγινε γνωστή προ ημερών μεταξύ της ΔΕΗ και της ιδιοκτησίας των ορυχείων Αχλάδας για την προμήθεια λιγνίτη της μονάδας της Μελίτης.
Κατά πληροφορίες η νέα συμφωνία προβλέπει τιμή προμήθειας για την περίοδο 2020 – 2025 στα 16,5 ευρώ ο τόνος, τιμή που εφόσον το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω των 25 ευρώ καθιστά τη μονάδα βιώσιμη και κερδοφόρο.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές των ρύπων έχουν κάνει νέο ράλι και βρίσκονται στα 27,5 ευρώ /τόνος (συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου) έως και τα 28,29 ευρώ /τόνος (συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου).
Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές αναμένουν να δουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας (διάρκεια, ποσότητες, αναλυτικές τιμές, όροι κλπ) προκειμένου να κάνουν και εκείνοι τους δικούς τους υπολογισμούς, ενόψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών που προβλέπεται να γίνει το Μάιο.
Εκτός από το SPA στο ΔΣ της Μεγάλης Τρίτης, θα εγκριθούν και τα αποτελέσματα του έτους 2018 για τη ΔΕΗ, η οποία υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοίνωσε τη σύναψη δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, το οποίο και θα διατεθεί για την αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου (υπόλοιπο 350 εκατ. ευρώ) που λήγει το Μάϊο.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr