Ημερομηνία-ορόσημο για την ψηφιοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θεωρείται η σημερινή, καθώς ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να περάσει στην εποχή των «έξυπνων» μετρητών. Ύστερα από τέσσερις αναβολές, σήμερα κατατίθενται τελικά οι αιτήσεις προεπιλογής υποψηφίων επενδυτών, ώστε να συμμετάσχουν στο επόμενο βήμα, την υποβολή τεχνικών και οικονομικών προσφορών και την τελική υπογραφή των Συμβάσεων Συμφωνίας Πλαισίου, για την προμήθεια έως και 7.700.000 μετρητών, με ορίζοντα αποπεράτωσης το 2030.
Η αποσφράγιση των αιτήσεων θα γίνει αύριο από την αρμόδια Επιτροπή Διεξαγωγής Διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης των δύο φάσεων του διαγωνισμού (προεπιλογή και υπογραφή συμβάσεων) δεν έχουν γίνει γνωστά. Ο ΔΕΔΔΗΕ προτίθεται να προβεί σε ανακοινώσεις για τους αναδόχους μόνον στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η όλη διαδικασία, έτσι όπως περιγράφεται στη διακήρυξη, είναι σύνθετη και θα απαιτήσει εύλογο χρόνο, φαίνεται ότι υπάρχει ενδεχόμενο να χαθεί το 2022 σε ό,τι αφορά τον στόχο εγκατάστασης των πρώτων μετρητών, που υπολογίζονται σε 300.000.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων προεπιλογής ήταν στις 14 Φεβρουαρίου. Έκτοτε, αναβλήθηκε τέσσερις φορές για να φθάσουμε στη σημερινή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΔΕΔΔΗΕ, η αντικατάσταση των υφισταμένων αναλογικών ή βιομηχανικών μετρητών θα γίνει σταδιακά μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, αρχής γενομένης από φέτος, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το 2030.
Εάν δεν υπάρξουν εμπλοκές με προσφυγές, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και όλα κυλήσουν ομαλά με τον διαγωνισμό, προβλέπεται να αλλάξει ριζικά ο τρόπος μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που αναμένεται να είναι προς όφελος τόσο του καταναλωτή όσο και του ΔΕΔΔΗΕ.
Με τους «έξυπνους» μετρητές θα είναι δυνατός ο έλεγχος της κατανάλωσης ρεύματος και συνακόλουθα του κόστους που συνεπάγεται, δεν θα απαιτείται καταμέτρηση από εξωτερικά συνεργεία, θα εντοπίζονται άμεσα τυχόν βλάβες, άρα και η αποκατάσταση θα γίνεται πιο γρήγορα, ενώ θα «χτυπηθεί» στη ρίζα του και το φαινόμενο των ρευματοκλοπών.
Όπως προαναφέρθηκε, σήμερα κατατίθενται οι αιτήσεις προεπιλογής. Η αρμόδια Επιτροπή θα ελέγξει, μετά την αποσφράγιση τους, πόσες από αυτές ανταποκρίνονται στους όρους του διαγωνισμού και τα ποιοτικά κριτήρια που έχουν τεθεί «σε όσες συνεδριάσεις απαιτηθεί», όπως αναφέρεται στη διακήρυξη.
Αμέσως μετά θα συντάξει πρακτικό με τους υποψήφιους που θα περάσουν στην επόμενη φάση. Ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων που θα προεπιλεγούν είναι έξι. Εάν, όμως, από την προεπιλογή προκύψει μικρότερος αριθμός υποψηφίων, ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει τη διαγωνιστική διαδικασία μόνον εάν υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι ανάδοχοι.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της διακήρυξης, κριτήριο ανάθεσης των Συμβάσεων Συμφωνίας Πλαισίου θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Οι προσφορές θα αφορούν σε δύο προϊόντα: την προμήθεια των μετρητών μαζί με συστήματα λογισμικού για πλήρη λειτουργική λύση, καθώς και τη διάθεση συστήματος διαχείρισης μετρητικών δεδομένων (MDM System). Για μεν το πρώτο προϊόν ο ΔΕΔΔΗΕ προτίθεται να συνάψει Συμβάσεις με έως και τρεις προμηθευτές, ενώ το δεύτερο προϊόν θα ανατεθεί σε ένα από τους τρεις προηγούμενους.
Σε κάθε προμηθευτή θα ανατεθεί ένας αρχικός εγγυημένος όγκος μετρητών και στη συνέχεια θα γίνονται ένα είδος μίνι διαγωνισμών για την ανάθεση πρόσθετων όγκων, χωρίς δέσμευση ποσοτήτων και χρονισμού από το ΔΕΔΔΗΕ. Ο αρχικός όγκος προς ανάθεση θα αποφασιστεί από το Διαχειριστή και δεν θα είναι μικρότερος των 2.000.000 ή μεγαλύτερος των 3.000.000 μετρητών στο σύνολο του.

Γράφει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου – Πηγή: euro2day.gr