Η απόφαση του ομίλου της Motor Oil Hellas να συμμετάσχει με ποσοστό 50% στη μεγάλη επένδυση κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή που σχεδιάζει η ΓΕΚ Τέρνα, προκάλεσε έκπληξη στην αγορά καθώς οι σχετικές συζητήσεις είχαν κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ωστόσο, για τη MOH η συμμετοχή στο πρότζεκτ των 375 εκατ. ευρώ συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη γεγονός που εξηγεί και τη νέα επενδυτική κίνηση του ομίλου.
Ποια είναι αυτά τα οφέλη;
Καταρχάς, η συμμετοχή στην επένδυση ενισχύει τη διαφοροποίηση του ομίλου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εντείνει τις επενδύσεις του και σε άλλους τομείς πλην των κατεξοχήν διυλιστηριακών δραστηριοτήτων.
Πρόκειται για μια τάση που ακολουθεί και ο έτερος όμιλος διύλισης, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, με στόχο οι εταιρείες να διευρύνουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και να μετατραπούν σε ενεργειακούς ομίλους με παρουσία σε όλο το φάσμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων.
Δεύτερον, η συμμετοχή του ομίλου της Motor Oil σε μία ακόμη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (συμμετέχει επίσης και στην Κόρινθος Power με ποσοστό 35%) αναμένεται να ενισχύσει την καθετοποίηση του ομίλου στην αγορά ηλεκτρισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η ΜΟΗ δραστηριοποιείται στην αγορά προμήθειας μέσω της εταιρείας NRG, η οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζει δυναμική ανάπτυξη και αύξηση των μεριδίων αγοράς.
Με την απόκτηση μεριδίου 50% στη νέα μονάδα ισχύος 877MW, η ΜΟΗ ενισχύει την παρουσία της στην παραγωγή ηλεκτρισμού και δημιουργεί περαιτέρω δυνατότητες εμπορικών συνεργειών.
Τέλος, η απόφαση της ΜΟΗ να μπει ως μέτοχος στη νέα μονάδα της Κομοτηνής, δημιουργεί συνέργειες και με το project που προωθεί ο όμιλος για την κατασκευή της πλωτής μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου (FSRU) στην Κόρινθο, το περίφημο Διώρυγα Gas, project.
Συγκεκριμένα, η ΜΟΗ δημιουργεί με τη συμμετοχή της στη μονάδα της Κομοτηνής εν δυνάμει σημαντικούς όγκους διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αέριου, που θα μπορούν να διακινούνται μέσα από το νέο FSRU.
Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες θέλουν τον όμιλο της ΜΟΗ να συζητά το ενδεχόμενο να εισέλθει ως μέτοχος και σε άλλες μονάδες φυσικού αερίου που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο με την ίδια ακριβώς τη στόχευση.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για συμμετοχή στην επένδυση κατασκευής της νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή αποτελεί ακόμη μία κίνηση περαιτέρω επέκτασης των δραστηριοτήτων του ομίλου της ΜΟΗ στην εγχώρια ενεργειακή αγορά.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr