Τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας που έχουν καταγραφεί ποτέ ετοιμάζονται να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου αυξάνονται ξανά εν μέσω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, με βάση τις τρέχουσες προθεσμιακές τιμές, ο συνολικός λογαριασμός πρωτογενούς ενέργειας της περιοχής πρόκειται τώρα να πλησιάσει τα 1,2 τρισ. δολάρια φέτος, ανέφερε σε έκθεσή της η Citigroup. Αυτό αντικατοπτρίζει τη διαρκή εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές για την κάλυψη της ζήτησης, με την ταχεία επέκταση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι στιγμής να προκαλεί ελάχιστη μείωση σε αυτή την εξάρτηση.
Η ήπειρος «αντιμετωπίζει μία μεγάλη δυσκολία στον ενεργειακό της λογαριασμό», γράφουν στην έκθεση αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Alastair Syme. Η πρόβλεψη της Citi είναι αυξημένη κατά σχεδόν 200 δισ. δολάρια από την εκτίμηση του Ιανουαρίου ενώ ξεπερνά και το προηγούμενο υψηλό του 2008.
Ο ενεργειακός λογαριασμός της Ευρώπης ανήλθε σε περίπου 300 δισ. δολάρια πέρυσι. Με το προβλεπόμενο κόστος του 2022 να είναι τετραπλάσιο αυτού του ποσού, η ζήτηση μπορεί να μειωθεί γρήγορα μεταξύ των «οριακών» καταναλωτών, ανέφερε η Citigroup.

Γράφει η Λία Δεληγιάννη – Πηγή: euro2day.gr