Το άνοιγμα του τουρισμού που οδήγησε στην επανεκκίνηση της λειτουργίας των ξενοδοχείων, αλλά και η αυξημένη οικιακή κατανάλωση λόγω αυξημένων θερμοκρασιών οδήγησαν στην ανάκαμψη της ζήτησης του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο, η οποία ωστόσο παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 1,9%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο, μετά την «βουτιά» 14,6% στα 3,7 TWh του Ιουνίου, ανέκαμψε στα 4,8 TWh.
Υπενθυμίζουμε πως, στην περίοδο του lockdown Απρίλιο και Μάϊο, η ζήτηση ενέργειας είχε σημειώσει πτώση κατά 13,4% και 9,2% αντίστοιχα καθώς η οικονομία παρέμενε «παγωμένη», με την μέση τάση όπου τροφοδοτούνται οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να σημειώνει πτώση τον Ιούνιο 22%.
Συνολικά η ενεργειακή κατανάλωση στην Ελλάδα το πρώτο επτάμηνο σημείωσε πτώση 7,3% σε ετήσια βάση καθώς διαμορφώθηκε στα 27,9 TW. Επιπλέον η μέση τιμή συστήματος διαμορφώθηκε στα 41,13 ευρώ ανά MW τον Ιούλιο πραγματοποιώντας άλμα από τα 34 ευρώ/MW του Ιουνίου, με τις τιμές να βρίσκονται κατά 34% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, μειωμένες κατά 21,01 ευρώ/MW.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν τον λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αντανακλώντας τις προσθήκες στην αιολική ενέργεια και το οριακό περιθώριο κέρδους από τα λιγνιτικά εργοστάσια. Η παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε κατά 29% σε ετήσια βάση στα 7,7 TWh στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου με τα αιολικά πάρκα να παράγουν το 62% της συνολικής παραγωγής και τα αιολικά 30%.
Την ίδια στιγμή, η παραγωγή των λιγνιτικών εργοστασίων περιορίστηκε περίπου στο μισό και τα 2,8TWh με το ποσοστό τους στην παραγωγή ενέργειας να φτάνει το 10%. Η παραγωγή φυσικού αερίου στο πρώτο επτάμηνο παρέμεινε σταθερή στα 10,1 TWh σε ετήσια βάση κατέχοντας την μερίδα του λέοντος στο ενεργειακό μείγμα με περισσότερο από 45%.
Υπενθυμίζεται πως η μετοχή της ΔΕΗ αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 143 μονάδες βάσης σε μηνιαίο ποσοστό, ενώ έχει καταγράψει πτώση 3,9% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η ανάκαμψη του Ιουλίου, αντανακλά πιθανότητα την μεγαλύτερη πτώση που σημειώθηκε από τους πελάτες χαμηλής κατανάλωσης που έφτασε το 3,1% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τους μεσαίους καταναλωτές ενέργειας που η πτώση τους έφτασε το 14,1% σε ετήσια βάση.

Πηγή: businessdaily.gr