Mε απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, το έργο επέκτασης του συστήματος τηλελέγχου-τηλεχειρισμού της ΔΕΥΑ Ρόδου στις Δημοτικές Ενότητες Ιαλυσού και Καλλιθέας του Δήμου Ρόδου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.853.800,00 ευρώ.
Η ΔΕΥΑΡ, ήδη έχει εγκατεστημένα και λειτουργεί με επιτυχία αντίστοιχα Συστήματα, που καλύπτουν την πόλη της Ρόδου και την Δ.Ε. Πεταλούδων, οπότε με την εγκατάσταση-επέκταση του Συστήματος, που προτείνεται στην παρούσα έκθεση, ολοκληρώνεται ο έλεγχος των δικτύων ύδρευσης στο βόρειο τμήμα του νησιούτο οποίο και καταναλώνει το 80% της συνολικής ζήτησης σε όλο το νησί.
Το Σύστημα συγκέντρωσης πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου, αυτοματισμού, διαχείρισης και επεμβάσεως στην λειτουργία των εγκαταστάσεων θα αποτελείται από τον Υφιστάμενο Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ) εγκατεστημένο στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑΡ στη Ρόδο, ο οποίος θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τους Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου, που βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες της Ιαλυσού και της Καλλιθέας.
Ο αντικειμενικός σκοπός είναι η συλλογή δεδομένων, όπως η τιμή της παροχής σε σωλήνες, η τιμή της στάθμης σε δεξαμενές, η τιμή της πίεσης σε αγωγούς μεταφοράς του νερού, ο έλεγχος των ηλεκτρικών μεγεθών κάθε αντλιοστασίου (καταναλισκόμενη ισχύς, ένταση ρεύματος κ.λπ.) αλλά και η παρακολούθηση και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού, όπως λ.χ. μέτρηση υπολειμματικού χλωρίου κ.λπ. από τα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές και η μεταβίβασή τους με σύστημα τηλεπικοινωνίας ή ραδιοεπικοινωνίας σε κεντρικό σταθμό ελέγχου που θα βρίσκεται στα γραφεία της ΔΕΥΑΡ. Το σύστημα επικοινωνίας θα είναι τέτοιο που θα εξασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία του.
Η συλλογή και παρακολούθηση των παραπάνω πληροφοριών, θα επιτρέπει, στην ΔΕΥΑΡ μέσω της κατάλληλης αξιολόγησης και επεξεργασίας αυτών, να έχει πάντα σαφή γνώση της λειτουργικής κατάστασης του όλου συστήματος και να προβαίνει σε επιθυμητές διορθωτικές ενέργειες ή και να προ-ρυθμίζει παραμέτρους λειτουργίας της εγκατάστασης, ώστε αυτή να λειτουργεί με βάση προκαθορισμένα «σενάρια» λειτουργίας.
Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης της πράξης είναι ο ΔΕΥΑ Ρόδου ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, η ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 2η Σεπτεμβρίου 2019 και η ημερομηνία λήξης της πράξης ορίζεται η 1η Μαρτίου 2021.