Ένα χωριό και 25 εκατ. τόνοι λιγνίτη «εξαφανίστηκαν» στο Αμύνταιο

Σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων στο Αμύνταιο προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, κάτι που ανακοίνωσε χθες σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού.

Ο υπουργός δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων. 

Η περιοχή του Αμυνταίου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τη μεγάλη κατολίσθηση του ορυχείου της ΔΕΗ. Ήδη, έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα για τη μεταφορά των κατοίκων της κοινότητας σε ξενοδοχεία, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τη στατικότητα των σπιτιών των Αναργύρων. 

Δεδομένο θεωρείται ότι θα αναζητηθεί νέα έκταση προκειμένου να μετεγκατασταθούν οι κάτοικοι που έχουν δει τις περιουσίες τους να χάνονται. Η καταστροφή στην περιοχή είναι τεράστια καθώς πάνω από 80 εκατ. κυβικά μέτρα εδάφους μετακινήθηκαν αλλάζοντας τη μορφολογία της περιοχής. Εκτός από τα σπίτια που έχουν καταστραφεί κι από ένα χωριό που σχεδόν εξαφανίστηκε, μεγάλες είναι οι ζημιές σε μηχανήματα. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η κατάρρευση τεράστιων εδαφικών μαζών φαίνεται να συνδέεται με τις παρεμβάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας αν και η ΔΕΗ έχει δαπανήσει πάνω από 63 εκατ. ευρώ την περίοδο 2003 – 2016 για τις αρχαιολογικές εργασίες. 

25 εκατ. τόνοι λιγνίτη της ΔΕΗ θαμμένοι στο Αμύνταιο 

Στην περιοχή Πτολεμαϊδας – Αμυνταίου που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα Λιγνιτικά Κέντρα στον κόσμο λειτουργούν σήμερα τέσσερα λιγνιτωρυχεία: Το Ορυχείο Νοτίου Πεδίου, το Ορυχείο Καρδιάς, το Ορυχείο Κυρίου Πεδίου και το Ορυχείο Αμυνταίου (συμπεριλαμβανομένου και του ορυχείου στη Φλώρινα). 

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της καταστροφής στον μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και στο ίδιο το ορυχείο, τα στελέχη της ΔΕΗ σημείωσαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για τη διατύπωση ασφαλών συμπερασμάτων. Η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου. 

Τους επόμενους μήνες, έπειτα από εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στη ΔΕΗ σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι αξιοποιήσιμο και προς εκμετάλλευση. 

Για να γίνουν κατανοητά ορισμένα αριθμητικά μεγέθη που σχετίζονται με το ενδεχόμενο της οριστικής απώλειας του κοιτάσματος, σημειώνεται ότι η αξία του κοιτάσματος των 25 εκατ. τόνων σε τρέχουσες τιμές του ανταγωνισμού (20 ευρώ/τόνος) που δουλεύει το ορυχείο της ΔΕΗ, αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει υπολογιστεί το κόστος της απώλειας του εξοπλισμού και αλλά τρέχοντα κόστη και δαπάνες που θα βαρύνουν την επιχείρηση.


Πηγή: www.ered.gr