Ο οργανισμός ICOMOSInternational Council on Monuments and Sites, του οποίου το ΤΕΕ είναι μέλος, υποστηρίζει το έργο του Δικτύου Κλιματικής Κληρονομιάς (CHNClimate Heritage Network) το οποίο με δελτίο τύπου στις 28.09.2022, παρουσιάζει ένα νέο σχέδιο δράσης  για την ενδυνάμωση των ανθρώπων να φανταστούν και να υλοποιήσουν ένα μέλλον και να υλοποιήσουν ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, δίκαιο και ανθεκτικό, που ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά θα ενσωματώνονται στη διεθνή κλιματική πολιτική.
Το εν λόγω Σχέδιο Δράσης που ανακοινώθηκε, προωθεί την αντίληψη ότι η αλλαγή συντελείται συνδέοντας τις πολιτιστικές φωνές μεταξύ τους και με τους εταίρους σε όλους τους τομείς, ώστε να μετασχηματιστούν η πολιτική, ο σχεδιασμός και η δράση για το κλίμα σε όλα τα επίπεδα, λαμβάνοντας καλύτερα υπόψη τις πολιτιστικές διαστάσεις και αναγνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι και ο πολιτισμός αποτελούν το κλειδί για τις λύσεις για το κλίμα.
Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκονται δύο στόχοι για το 2022-24:
  1. Αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας της δράσης για το κλίμα με βάση τον πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα, και
  2. Μετασχηματισμός της πολιτικής για το κλίμα με την ενσωμάτωση του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς στις στρατηγικές για την υλοποίηση μιας ζωής με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, δίκαιης και δίκαιης, ανθεκτικής στο κλίμα.
Για την υποστήριξη αυτών των στόχων, το σχέδιο δράσης καθορίζει 12 βασικούς τομείς εστίασης, όπως τα κτίρια και οι υποδομές, τα τρόφιμα και η γεωργία, τα απόβλητα και η κατανάλωση και η δίκαιη μετάβαση. Προωθούνται πιο βιώσιμες πρακτικές, όπως η προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση των κτιρίων και η χρήση τοπικών πόρων και παραδοσιακών γνώσεων στη γεωργία.
Οι δραστηριότητες του δικτύου θα προβάλλουν επίσης τις πολυάριθμες κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων μέσω του αγώνα δρόμου για την ανθεκτικότητα: Race to Resilience: Culture Campaign που αναλαμβάνει το CHN μαζί με τους Πρωταθλητές Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για τη δράση για το κλίμα.
Το σχέδιο δράσης επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τα πλαίσια στα οποία οι πολιτιστικοί φορείς και παράγοντες από τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις τοπικές κοινότητες υποστηρίζουν τη δράση για το κλίμα, με διατομεακά συμφέροντα, όπως η φυλετική ισότητα και η ισότητα των φύλων, συνδέοντας τον πολιτισμό με την κλιματική δικαιοσύνη με τρόπους που ενισχύουν τη δράση για το κλίμα και την αειφόρο ανάπτυξη που σχετίζεται στο κλίμα.
Με την έναρξη του νέου σχεδίου δράσης του, το CHN στοχεύει να παρέχει περισσότερα πρακτικά εργαλεία στα μέλη του για να συνδεθούν με τις τοπικές κοινότητες και τους διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς στη δράση για το κλίμα. Οι προγραμματισμένες  ενέργειες,  συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης, των πόρων και της ανταλλαγής γνώσεων, θα βοηθήσουν τα μέλη να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην ενίσχυση του σχεδιασμού και της δράσης για το κλίμα και στην πρόληψη μη αναστρέψιμων απωλειών και ζημιών στον πλανήτη, τους λαούς του, τους πολιτισμούς και την κληρονομιά τους.
Το CHN, του οποίου το ICOMOS είναι ιδρυτικό μέλος και Γραμματεία του, είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο με περισσότερους από 250 μέλη – οργανισμούς, φιλανθρωπικές οργανώσεις, κυβερνητικούς φορείς, πανεπιστήμια , φορείς μνήμης και πολιτιστικά ιδρύματα, καθώς και πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες από όλο τον κόσμο, που έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν τις κοινότητες στην επίτευξη των φιλοδοξιών της Συμφωνίας του Παρισιού με την κλιμάκωση της δράσης για το κλίμα που βασίζεται στον πολιτισμό.