Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, η χονδρική τιμή του ρεύματος ξεπερνά τα 80 ευρώ/MWh, κινείται δηλαδή αρκετά πάνω από το μέσο όρο του Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου ενέργειας, για σήμερα η τιμή του ρεύματος θα ανέλθει στα 81,85 ευρώ/MWh παρουσιάζοντας αύξηση 1,08% σε σχέση με χθες όταν η τιμή ήταν στα 80,98 ευρώ/MWh.
Οι δύο ημέρες κινούνται αρκετά πάνω από το μέσο όρο του Φεβρουαρίου που είναι 75,03 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, η σημερινή τιμή κατατάσσει την Ελληνική αγορά ως την 4η ακριβότερη, πίσω μόνο από την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ουκρανία.
Η άνοδος της τιμής για σήμερα δεν οφείλεται στην τιμή του αερίου που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα κοντά στα 23 ευρώ/MWh αλλά αντίθετα αποδίδεται στο ενεργειακό μείγμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου το φυσικό αέριο κυριαρχεί, με τις ΑΠΕ που μειώνουν το κόστος να εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες.
Συγκεκριμένα οι μονάδες του φυσικού αερίου θα έχουν σήμερα μερίδιο 40,78%, ακολουθούν οι εισαγωγές με μερίδιο 25,14% ενώ οι ΑΠΕ θα περιοριστούν μόλις στο 20,34%. Αξιοσημείωτο μερίδιο έχουν και οι λιγνίτες με 6,48% αλλά και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 4,3%. Προχθές όταν η τιμή ήταν μόλις 66,4 ευρώ/MWh, οι ΑΠΕ είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα με σχεδόν 40%.
Πάντως η αύξηση των τιμών το τελευταίο διήμερο δεν επηρεάζει προσώρας το συνολικό μέσο όρο του Φεβρουαρίου που παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από τον Ιανουάριο όταν η τιμή ήταν πάνω από τα 93 ευρώ/MWh.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με βάση την τρέχουσα εικόνα οι τιμές λιανικής θα είναι σημαντικά χαμηλότερες το Μάρτιο, σε σύγκριση με τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου. Ο μέσος όρος των πράσινων τιμολογίων το Φεβρουάριο ήταν 13,3 λεπτά/KWh ενώ με βάση την τρέχουσα εικόνα της αγοράς χονδρικής, οι τιμές του Μαρτίου φαίνεται ότι θα κινηθούν κάτω από τα 10 λεπτά/KWh.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr