Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένα κράτος – πρότυπο στην παραγωγή πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο, όπου ατελείωτα δισεκατομμύρια από τις εξαγωγές ακατέργαστων πετρελαϊκών προϊόντων τροφοδοτούν ένα τεράστιο ταμείο κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων, δεν είναι ο πλέον προφανής πελάτης για το πετρέλαιο που παράγεται στο Τέξας των ΗΠΑ.
Ωστόσο, σε μια εμπορική δραστηριότητα που δείχνει πώς η άνοδος της αμερικανικής σχιστολιθικής βιομηχανίας αναδεικνύει τις αγορές ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, τα Εμιράτα (ΗΑΕ) αγόρασαν απευθείας πετρέλαιο από τις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ένα δεξαμενόπλοιο ξεκίνησε από το Χιούστον και έφθασε στον Περσικό Κόλπο τον περασμένο μήνα.
Το φορτίο του αμερικανικού πετρελαίου, δηλαδή ενός είδους πολύ ελαφρού αργού πετρελαίου, προτιμάται από τους περιφερειακούς αγοραστές, επειδή η ανώτερη ποιότητά του είναι καταλληλότερη για τις μονάδες επεξεργασίας των ΗΑΕ, είπε ένα άτομο με γνώση του θέματος, ζητώντας να μην προσδιοριστεί, καθώς η συζήτηση αφορά σε εμπορικό ευαίσθητο θέμα.
«Ως μέλος του ΟΠΕΚ και ενός κράτους που παράγει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου, (τα ΗΑΕ) θα φανταζόμουν ότι θα είναι πολύ αυτάρκη με τις δικές τους, ανεπεξέργαστες ποσότητες», δήλωσε ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates LLC. Οι αγορές πετρελαίου από τις ΗΠΑ είναι απίθανο να συνεχιστούν, δεδομένης της προμήθειας των ΗΑΕ δήλωσε ο Lipow.
Το τέλος της απαγόρευσης των εξαγωγών των ΗΠΑ το 2015, σε συνδυασμό με την εκρηκτική ανάπτυξη της παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο άλλαξε τη ροή του “μαύρου χρυσού” σε όλο τον κόσμο. Οι αποστολές από τα λιμάνια των ΗΠΑ αυξήθηκαν, κι από περίπου 100.000 βαρέλια ημερησίως το 2013, έφτασαν στα 1,53 εκατομμύρια το Νοέμβριο, αφούέφτασαν μέχρι την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο.