“Γίνεται προσπάθεια να ολοκληρώσουμε τους κώδικες διανομής και προμήθειας που έχουν βγει σε δημόσια διαβούλευση. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία γιατί η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα σαφές και λειτουργικό κανονιστικό πλαίσιο”, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Σωτήρης Μανωλκίδης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας με θέμα: “Η αγορά ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη”, που πραγματοποιείται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μανωλκίδης, ανέφερε ότι το 2017 είναι το έτος μετάβασης από ένα κλειστό σύστημα σε ένα σύστημα όπου ο οικιακός καταναλωτής μπορεί σταδιακά και σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά, από 1η Ιανουαρίου του 2018, να γίνει επιλέγων πελάτης, δηλαδή να επιλέγει προμηθευτή φυσικού αερίου. “Για να φτάσουμε στους επόμενους 8 -9 μήνες στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από τη ΡΑΕ και από τις εταιρείες που μετέχουν. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε ήδη με επιτυχία”, σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο πλήρη διαχωρισμό των εταιρειών διανομής φυσικού αερίου από τις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου.
Ο κ. Μανωλκίδης, χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση στο χώρο του αερίου τον αγωγό ΤΑΡ, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν θα πρέπει να μείνει απλά διακομιστής αερίου, αλλά να εκμεταλλευτεί τη διέλευσή του για τους στόχους της βιομηχανικής, εμπορικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Είπε, ακόμη, ότι εφόσον πρόκειται για αγωγό διπλής και αντίστροφης ροής, θα έρχεται στην Ελλάδα υγροποιημένο αέριο που θα μπορεί να εξαχθεί.
Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ξεκινά ξανά με πιο γρήγορους ρυθμούς η υλοποίηση του τρίτου χώρου αποθήκευσης στη Ρεβυθούσα, για τον οποίο είπε ότι “είναι ένας χώρος πολύ αναγκαίος που αναδείχτηκε από την ενεργειακή κρίση του Ιανουαρίου”. “Είμασταν πολύ κοντά στο ενεργειακό μπλακ άουτ. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να γίνει” τόνισε, ωστόσο, σημείωσε, ότι δεν φτάσαμε ποτέ σε επίπεδο “κόκκινου” ενεργειακού συναγερμού, αλλά μείναμε στο “επίπεδο 2”, στο οποίο αυτοπεριορίστηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου.
Σε χαιρετισμό, που διαβάστηκε κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, ο πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, καθηγητής Κώστας Γραμμένος, επισήμανε ότι το πανεπιστήμιο είχε από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του επίγνωση της σημασίας της ενέργειας και στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε μεταπτυχιακά προγράμματα στον ενεργειακό κλάδο. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα του πανεπιστημίου αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου, Γεώργιος Στάμου, ενώ ο Πρόεδρος του Southeastern European Energy Forum, Θωμάς Μπακούρας, μίλησε για το ρόλο του φόρουμ στην ενημέρωση των 100 μελών του σε ενεργειακά ζητήματα.
Από την πλευρά της αυτοδιοίκησης ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς, αναφέρθηκε στην επέκταση του φυσικού αερίου σε 12 περιοχές, εντός μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης και στις περιοχές του Λαγκαδά, της Χαλκηδόνας και της Θέρμης. Έκανε, άλλωστε, λόγο για οικονομικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη. “Στο χάρτη του σχεδιασμού στον τομέα της ενέργειας πρέπει να είναι συμμέτοχες και οι τοπικές κοινωνίες”, είπε ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, επισήμανε ότι η ροή των αιτήσεων για την επέκταση του φυσικού αερίου στην περιοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Διάννης Τσουκνιδάς, δήλωσε ευτυχής που προχωρά η επέκταση του φυσικού αερίου, ενώ ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι είναι ύψιστης σημασίας ζήτημα η σύνδεση των οικισμών με το αέριο και για λόγους που έχουν να κάνουν με την επιβίωση των νοικοκυριών, καθώς πρόκειται για πολύ φτηνότερη ενέργεια.