Στην τελική ευθεία της κατασκευής του βρίσκεται το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα με ιδιωτικό Συμφωνητικό Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας (Private PPA).
Πρόκειται για το έργο της CERO Generation, θυγατρικής της Macquarie Asset Management, το οποίο έχει ισχύ 100 MW και κατασκευάζεται στην Προσοτσάνη Δράμας.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται εντός του επόμενου διμήνου ενώ εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, προσφέροντας ενέργεια από ΑΠΕ σε περισσότερα από 50.000 σπίτια.
Καθώς μάλιστα το έργο βρίσκεται «στη τελική ευθεία» την Προσοτσάνη Δράμας επισκέφθηκε αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της Cero Generation αλλά και της Macquarie Asset Management, προκειμένου να παρακολουθήσει την πορεία των εργασιών, αλλά και να επιθεωρήσει τα μέτρα υγείας και ασφάλειας που εφαρμόζονται στο έργο.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο έργο, αλλά και της σχετικής παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στην Προσοτσάνη, στελέχη πολιτικής ηγεσίας της χώρας, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και φορέων της περιοχής ενημερώθηκαν για την πορεία αλλά και τα οφέλη του έργου, εκφράζοντας από την πλευρά τους την αμέριστη συμπαράστασή τους στην κατασκευάστρια εταιρεία.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Marta Martinez, CEO της CERO Generation, το Project Delfini έχει ιδιαίτερη σημασία για την εταιρεία, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους ανεξάρτητους developers στην Ελλάδα, με πλάνο έργων της τάξης των 5 Gigawatt στη χώρα μας.
Αντίστοιχα, ο κ. Στέφανος Λιάλιος, Country Manager της Cero Generation για την Ελλάδα έκανε λόγο για ένα «έργο-ορόσημο» για τη περιοχή, το οποίο πραγματοποιείται χωρίς καμία κρατική επιδότηση.
Τη στήριξή του για το έργο εξέφρασε από την πλευρά του κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, Εκλεγμένος Περιφερειάρχης Μακεδονίας και Θράκης, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια σχεδιάζει την εφαρμογή ενός ενιαίου χωροταξικού σχεδίου για τις ενεργειακές επενδύσεις αλλά και να συμβάλει με χρηματοδοτήσεις έργων που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη.
Αντίστοιχα, ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, Βουλευτής Δράμας έκανε λόγο για «χρέος» της πολιτικής ηγεσίας να στηρίξει το όλο έργο ενώ ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης τόνιζε ότι πρόκειται για «ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο» που βοηθάει στην ανάπτυξη του τόπου ενώ ταυτόχρονα είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Στην άψογη παρουσία της CEO στην περιοχή εστίασε ο δήμαρχος Προσοτσάνης, κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το έργο. Αντίστοιχα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Δράμας, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος εστίασε στη σημασία αντίστοιχων έργων ευρύτερα για την πόλη, καθώς αποτελούν πηγή προσέλκυσης περαιτέρω επενδύσεων καθώς και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
«Στρατηγική προτεραιότητα» για την Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί το Project Delfini, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Καρδάση, Επικεφαλή Project Finance Ενεργειακών Έργων της τράπεζας, η οποία σταθερά στηρίζει βιώσιμα έργα, τα οποία προάγουν την πράσινη μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση.
Τέλος, την ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών εξέφρασε ο κ. Doran Hole, CFO της Ameresco, η οποία ηγείται της κοινοπραξίας κατασκευής του έργου, κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικό έργο, το οποίο υλοποιείται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Πηγή: cnn.gr