Προς την κατεύθυνση της προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, προκειμένου αμέσως μετά να είναι εφικτή η προκήρυξη νέου γύρου παραχωρήσεων για τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της περιοχής Νότια της Κρήτης, δουλεύει ήδη το ΥΠΕΝ και η αρμόδια Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Η άποψη που επικρατεί είναι ότι η μικρή συμμετοχή εταιρειών στον πρώτο γύρο για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα (προκηρύχθηκε το 2014) και μάλιστα σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα είχε ήδη στραμμένο το βλέμμα της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, δεν οφείλεται μόνον στις σχετικά χαμηλές τιμές πετρελαίου και στην κρίση της ελληνικής οικονομίας. Θεωρείται αντίθετα ότι υπήρχαν στοιχεία του θεσμικού πλαισίου που ίσως δεν ήταν αρκούντως ελκυστικά για τους επενδυτές.
Για να εντοπιστούν οι αλλαγές που είναι αναγκαίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων τα Κύπρου, αλλά και με την πολιτική ηγεσία του αντίστοιχου υπουργείου στη Μεγαλόνησο.
Χαρακτηριστικά πρέπει να θεωρούνται όσα είπε, στο συνέδριο Athens Energy Forum ο κ. Σταθάκης: «Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον κ. Λακκοτρύπη και τους Κυπρίους συναδέλφους, ώστε να χρησιμοποιήσουμε καλές πρακτικές από την εμπειρία της Κύπρου, οι οποίες θα δώσουν μια νέα μεγάλη ώθηση στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Έχουμε μια εκτενή συνεργασία για το θεσμικό πλαίσιο που χρειάζεται καθώς και για το επόμενα βήματα που θα απαιτηθούν ώστε η εμπειρία από τον πρώτο διαγωνισμό που είχε διενεργηθεί πριν κάποια χρόνια στη χώρα μας, χωρίς απόλυτα θετικό αποτέλεσμα, να αξιοποιηθεί και η διαδικασία να μπεί σε ένα νέο πλαίσιο σχεδιασμού προκειμένου και να προετοιμαστεί σωστά και να φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ΄ότι στο παρελθόν.
Στο πλαίσιο αυτό, στη συνεργασία με τον Κύπριο συνάδελφο, συζητάμε για τον τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) θα πάρει μια συγκεκριμένη μορφή, τουλάχιστον σε ότι αφορά την εμπλοκή της στο κομμάτι αυτό των δραστηριοτήτων».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό τα 20 «οικόπεδα» που είχαν βγεί ήταν στην περιοχή Νότια της Κρήτης, στη ζώνη που ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντίπαξους, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο, στη ζώνη που εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, καθώς και στα ανοιχτά του Κατάκολου.
Ο διαγωνισμός έγινε αφού είχε προηγηθεί η διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από τη Νορβηγική PGS. Τελικά στο διαγωνισμό είχαν κατέβει μόνον η κοινοπραξία της TOTAL με τα ΕΛΠΕ για το οικόπεδο 2 (αναμένεται σύντομα η υπογραφή της σύμβασης όπως είπε ο κ. Σταθάκης) καθώς και τα ΕΛΠΕ μόνα τους για τα οικόπεδα 1 και 10.

Πηγή: www.news247.gr