Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding/MoU) υπέγραψε η γαλλική εταιρεία Total Eren για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 2 GW το οποίο θα τροφοδοτεί ένα σύμπλεγμα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας.
Πρόταση της γαλλικής εταιρείας είναι να εγκαταστήσει το πάρκο κοντά στην Darwin, την πρωτεύουσα της Βόρειας Επικράτειας. Το σύμφωνο με την τοπική κυβέρνηση, το οποίο υπογραμμίζει την συνεργασία της Total Eren με τις αρχές, υπεγράφη την Δευτέρα.
Με την ονομασία Darwin H2 Hub, το μέρος θα φιλοξενήσει μια τεράστια μονάδα ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή περισσότερων από 80,000 τόωνν πράσινου υδρογόνου ετησίως. Η παραγωγή σχεδιάζεται να προσφέρεται τόσο σε εγχώριες όσο και διεθνείς εταιρείες.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα καταλαμβάνει συνολική έκτασης της τάξης των 4,000 στρεμάτων. Η Total Eren, ο βραχίονας ΑΠΕ του γαλλικού ενεργειακού ομίλου TotalEnergies, εκτιμάει ότι το έργο θα δημιουργήσει έως και 2,000 θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής και 175 θέσεις εργασίας στην συνέχεια, κατά την λειτουργία του πάρκου.
Σημειώνεται ότι παγκοσμίως, η Total Eren λειτουργεί περισσότερα από 3.5 GW σε αιολικά και φωτοβολταϊκά.