Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλη αύξηση κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), την περασμένη βδομάδα.
Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 27 Ιουλίου και 2 Αυγούστου ανήλθε στα €49,11/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 26,77% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €94,19/MWh και στα €29,50/MWh αντιστοίχως.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Πέμπτη, 30 Ιουλίου, φτάνοντας τα €57,10/MWh.  

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η εβδομαδιαία ζήτηση, η οποία ενισχύθηκε κατά 10%, άσκησε πίεση στην μέση ΟΤΣ. Ο καύσωνας εκτόξευσε τη ζήτηση πάνω από τις 1,2 TWh, σημειώνοντας υψηλό έτους.
Οι μονάδες ΑΠΕ είδαν την παραγωγή τους να υποχωρεί κάτω από τις 300 GWh σε εβδομαδιαίο επίπεδο, καλύπτοντας το 24% της ζήτησης.
Οι μονάδες φυσικού αερίου διατήρησαν τα σκήπτρα στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου, καθώς με 517 GWh, το οποίο αποτελεί υψηλό έτους, κάλυψαν το 42% της ζήτησης.