Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 15:00 με 20:00, στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη σε σειρά εκδήλωση «Girls Day – Ανακάλυψε τα πράσινα επαγγέλματα από κοντά».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) της Γερμανίαςέργου συνεργασίας GRÆDUCATION (www.graeducation.org).
Σύμφωνα με ανακοίνωση, την ευθύνη της διοργάνωσης, που για πρώτη φορά διεξήχθη το 2019 στην Αθήνα, έχουν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Γερμανικό Ερευνητικό Ινστιτούτο FIAP και ο Ο.Α.Ε.Δ., ενώ υποστηρίζεται από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, την ICON Group, την STEM Education και πολλούς ακόμη φορείς από την Ελλάδα και τη Γερμανία.
Το «Girls Day» της Θεσσαλονίκης θα αποτελείται από δυο μέρη:
  1. Το πρώτο θα περιλαμβάνει ένα συνέδριο με επίσημους ομιλητές από Ελλάδα και Γερμανία.
  2. Το δεύτερο, διαδραστικά Workshops που θα δίνουν τη δυνατότητα σε κορίτσια από 9 έως 16 ετών να γνωρίσουν την έννοια του «πράσινου» επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχουσες μαθήτριες στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία:
  1. να πειραματιστούν με τις πράσινες τεχνολογίες,
  2. να ενημερωθούν σχετικά με τα νέα επαγγελματικά προφίλ και τις ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά εργασίας,
  3. να γνωρίσουν από κοντά επιχειρήσεις και τα στελέχη τους,
  4. να ενημερωθούν για τα τεχνικά, χειρωνακτικά και κυρίως τα «πράσινα» επαγγέλματα.
Σήμερα, ελάχιστα είναι τα κορίτσια στη Γερμανία και την Ελλάδα που αποφασίζουν να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στα τεχνικά επαγγέλματα, ενώ πολλές εταιρείες και στις δύο χώρες διαμαρτύρονται για την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων καθώς και για το γεγονός ότι οι νέοι επαγγελματίες με ακαδημαϊκό υπόβαθρο συχνά έχουν ανεπαρκείς πρακτικές γνώσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία μπορεί αργότερα να συμπληρωθεί με ακαδημαϊκή εκπαίδευση, προσφέρεται ως κατάλληλη λύση. Ειδικά στην επαγγελματική εκπαίδευση, τα κορίτσια μέχρι στιγμής προσανατολίζονται στα τυπικά γυναικεία επαγγέλματα, «παραβλέποντας» τις πράσινες τεχνολογίες που αποτελούν μια αναπτυσσόμενη αγορά στην Ελλάδα και προσφέρουν καλές προοπτικές για το μέλλον.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες: https://griechenland.ahk.de/gr/ekdiloseis/plirofories-ekdilosis/gilrs-day-gnoriste-prasina-psifiaka-epaggelmata-kai-karieres-apo-konta ή να επικοινωνήσει στο EMail[email protected] και στα τηλέφωνα 210 6419036 και 210 6419028.