Σχετικά σταθερό εμφανίζεται την Τετάρτη το πετρέλαιο, μετά την απόφαση του OPEC και των συμμάχων του στον ευρύτερο OPEC+ να αυξήσουν κανονικά την παραγωγή τον Φεβρουάριο, την ώρα που τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ να σημειώνουν πτώση για ακόμη μία εβδομάδα.
Τα futures στο Λονδίνο κινούνται πέριξ των 80 δολ. το βαρέλι, στον απόηχο της απόφασης οι χώρες του OPEC+ να προσθέσουν στις αρχές του επόμενου μήνα 400.000 βαρέλια ημερησίως στην αθροιστική παραγωγή τους, αναθεωρώντας προηγούμενη θέση τους ότι ήδη από το α’ τρίμηνο του 2022 η παραγωγή θα καταστεί πλεονασματική σε σχέση με τη ζήτηση.
Το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 6,43 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές με γνώση των στοιχείων τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ αναμένονται εντός της ημέρας.
Το πετρέλαιο έκλεισε το 2021 με ισχυρό μομέντουμ, κυρίως λόγω προβλημάτων στην παραγωγή που μείωσαν αθροιστικά την ημερήσια παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια, με τα ζητήματα να αφορούν κυρίως Εκουαδόρ, Λιβύη και Νιγηρία.
Οι ανησυχίες για πλήγμα στη ζήτηση λόγω μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού έχουν γενικά υποχωρήσει και οι μεγάλες οικονομίες συνεχίζουν να ανακάμπτουν από το αρχικό υφεσιακό σοκ της πανδημίας. Ωστόσο ανησυχίες παραμένουν για μέρος της Ασίας.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Μαρτίου, κινείται σχεδόν χωρίς μεταβολή στα 79,99 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI υποχωρεί ελαφρά στο Λονδίνο κατά 0,1%, στα 76,93 δολ. το βαρέλι.
Άγνωστο είναι τέλος, τι επίδραση θα υπάρξει στην παραγωγή του OPEC+ από την πολιτική αναταραχή στο Καζακστάν, μέλους του μπλοκ, όπου η κυβέρνηση παραιτήθηκε μετά τις διαδηλώσεις οργής για την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Πηγή: capital.gr