Ο Δήμος Ναυπακτίας προχωρά στην ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας με την επωνυμία «Ενεργειακή Κοινότητα Ναυπακτίας Συν.Πε.», μέσω της οποίας, όπως ανακοινώθηκε, «θα επιτυγχάνονται σημαντικά οφέλη σε επίπεδο εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας και μείωσης δαπανών, ενώ παράλληλα θα στηριχθούν ευάλωτα νοικοκυριά».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, η «Ενεργειακή Κοινότητα Ναυπακτίας» θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ βασικοί μέτοχοι θα είναι τα νομικά πρόσωπα του δήμου. Παράλληλα, μέσω της «ενεργειακής κοινότητας» εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί «η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, αλλά και η καινοτομία στον ενεργειακό τομέα μέσω της δραστηριοποίησης σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης».
Ειδικότερα, όσον αφορά τα οφέλη, «ο Δήμος Ναυπακτίας, με συνολικά 384 παροχές, θα εξοικονομεί 7.029.488 κιλοβατώρες ανά έτος ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχούν σε 800.505 ευρώ ανά έτος».
Αντίστοιχα, «η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης, με 51 παροχές, θα εξοικονομεί 4.653.039 κιλοβατώρες ανά έτος, που αντιστοιχεί σε 527.894 ευρώ ανά έτος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, με 10 παροχές, θα εξοικονομεί 155.939 κιλοβατώρες ανά έτος και 21.609 ευρώ ανά έτος».
Επίσης, σύμφωνα με τον δήμο, «θα μειωθεί κατά 352.632 ευρώ ετησίως η δαπάνη που αντιστοιχεί στην εξοικονόμηση 2.245.856 κιλοβατωρών ανά έτος των 650 παροχών ευάλωτων νοικοκυριών».
Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, «η προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού για τα ευάλωτα νοικοκυριά χρηματοδοτείται 100% από το ΕΣΠΑ».
Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ. Βασίλης Γκίζας, δίνοντας το στίγμα των επιδιώξεων της δημοτικής αρχής, σημείωσε: «Ο Δήμος Ναυπακτίας, σε συνέχεια των ενεργειών που έχει δρομολογήσει και αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο ενεργειακών και περιβαλλοντικών εφαρμογών, όπως η διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωσης, η δημιουργία Πράσινου Σημείου, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου, το σύστημα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, προχωρά ακόμη παραπέρα προσβλέποντας να αντιμετωπίσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. 
Μέσω της “Ενεργειακής Κοινότητας” θα διαχειριστούμε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, θα εξοικονομήσουμε σημαντικά ποσά για το Δήμο μας και το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι  θα προχωρήσουμε σε δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Σκοπός μας είναι να μπορούμε να αυτοδιαχειριζόμαστε τα ενεργειακά μας θέματα, να είμαστε ευέλικτοι, ανταγωνιστικοί και αναπτυξιακοί, προς όφελος πάντα της τοπικής μας κοινωνίας».