Την πεποίθησή του ότι η εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου θα επέλθει προς τα τέλη του 2018, εξέφρασε σήμερα ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC).
O ΟΠΕΚ εξήγησε ότι η πρόσθετη παραγωγή από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες εκτός του Οργανισμού αντισταθμίζει τη συμφωνία που στόχο έχει να περιοριστεί η υπερβάλλουσα προσφορά.
Σε μηνιαία έκθεσή του, ο OPEC ανέφερε ότι οι χώρες που δεν είναι μέλη του θα αυξήσουν φέτος την παραγωγή κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αύξηση από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου για 870.000 βαρέλια την ημέρα.
«Η σταθερή ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου από το καλοκαίρι του 2017 και το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες ανάπτυξης ενθάρρυναν άλλους παραγωγούς να ενισχύσουν τη δραστηριότητα εξερεύνησης, τόσο στη βιομηχανία του σχιστόλιθου όσο και στα πεδία βαθέων υδάτων», αναφέρει η έκθεση σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής παραγωγής. «Η αγορά αναμένεται να επιστρέψει σε ισορροπία, όχι νωρίτερα από τα τέλη του έτους».