Την αύξηση του στόχου που έχει τεθεί για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στο 55% από 40%, έως το 2030, ζήτησαν οκτώ κράτη-μέλη της Ε.Ε., από τον νέο αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για το Green New Deal, Φρανς Τίμερμανς.
Το αίτημα υπέβαλλαν με επιστολή τους προς τον κ. Τίμερμανς, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Λετονίας και της Σουηδίας.
Αν και υπάρχει ευρεία, αν όχι ομόφωνη, στήριξη στον στόχο της ΕΕ να είναι κλιματικά ουδέτερη ως το 2050, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών για το πόση πρόοδος θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως το 2030.
Το περασμένο έτος, η πλειοψηφία των κρατών – μελών είχε εγκρίνει το στόχο της μείωσης στο 40%, γεγονός που πυροδότησε τις αντιδράσεις όλων όσοι δεν τον θεώρησαν επαρκώς φιλόδοξο.
Από την πλευρά της, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τον κ. Τίμερμανς, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, να αυξήσει τουλάχιστον στο 50%, από 40%, το στόχο για το 2030.